Seri ethernet kartı ile internet üzerinden asenkron motorların kontrolü ve izlenmesi
Asynchronous motors control and monitoring over internet via serial ethernet board
  1. Tez No: 353538
  2. Yazar: GÖKHAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan kontrol, seri Ethernet kartı, asenkron motor, mikroC, mikrodenetleyici, Remote control, serial Ethernet board, asynchronous motor, mikroC, microcontroller
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde elektrik motorları, sürücü sistemler olarak endüstrinin çok önemli elemanlarından biridir. Asenkron motorlar düşük maliyet, ses ve atalete sahip olmaları, sağlam ve güvenilir yapıları, özellikle sincap kafesli tiplerinin az bakım gerektirmeleri, kirli ve tehlikeli ortamlarda çalıştırılabilmelerinden dolayı endüstride diğer elektrik motorlarına göre daha yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Gerçekleştirilen tez çalışmasında, aynı anda tek fazlı üç adet asenkron motor ya da üç fazlı bir adet asenkron motorun uzaktan açma/kapatma kontrolü, çalışırken çektikleri akım ve gerilimlerinin sürekli izlenmesi yapılabilmektedir. Bu şekilde asenkron motorların durumları hakkında istenilen anda uzaktan bilgi edinilmiştir. Kirli, tehlikeli ve olumsuz ortam koşullarında çalışan personelin, sağlığı ve güvenliği bu sistemin kullanılmasıyla üst seviyede korunmuş olacaktır. Gerçekleştirilen çalışmada sunucu bilgisayar kullanmayıp, seri Ethernet kartı kullanıldığı için, maliyet düşürülmüştür. Sistemin yapısı, seri Ethernet kartına bağlı PIC18F4620 mikrodenetleyici, mikrodenetleyiciye bağlı sensör kartları ve kontrol kartından oluşmaktadır. Geliştirilen yazılım ve web ara yüzüne ait HTML etiketler mikrodenetleyici içindedir. Seri Ethernet kartı, mikrodenetleyiciyle seri haberleşme gerçekleştirerek HTML etiketleri tampon belleğinde barındırmaktadır. Böylelikle, sunucu bilgisayarın yapmış olduğu barınma işini, seri Ethernet kartı yapmaktadır. Seri Ethernet kartına atanan IP numarasıyla beraber internete bağlanan herhangi bir cihaz ile asenkron motorların izleme ve açma/kapama kontrol işlemleri gerçekleştirilmiştir. Gelişmeye ve otomasyon sistemlerine entegre edilmeye oldukça açık olan bu sistem ile uzak kontrolün oldukça ucuz ve kolay hale getirilebileceği ve benzer tasarımların bu yöntemle yapılabileceğine örnek teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
Today, electric motors, as drive systems, are one of the very important elements of the industry. Asynchronous motors are more widely used than other electric motors due to their low cost; having voice and inertia; their robust and reliable nature; requiring less maintenance, especially squirrel cage types; being able to run in dirty and dangerous environments. Simultaneous remote on / off control of three single-phase asynchronous motor or three-phase asynchronous motor in addition to continuous monitoring of current and voltage they exhaust can be observed through this thesis. In this way, information about the status of the asynchronous motors has been obtained from a distance at any time. Health and safety of employees, working under dirty, dangerous and adverse environmental conditions, will be secured at a high level with the use of this system. In this thesis, the cost has been reduced because a serial interface card is used instead of a server computer. The structure of the system is composed of PIC18F4620 microcontroller connected to the serial Ethernet card, sensor cards on the microcontroller board and control cards. Developed software and HTML tags of the web interface are in the microcontroller. Performing serial communication with microcontroller, serial Ethernet card contains HTML tags in buffer memory. Thus, serial Ethernet card performs the task which is normally performed by the server computer. With the IP number assigned to Serial Ethernet card, monitoring and on/off control of asynchronous motors has been conducted through a device connected to the internet. Thanks to this system which is open to be developed and integrated into automation systems, remote control can be done with a quite cheap and easy way and similar designs can be done in this way.