Powerled ömür test sistemi
Powerled life test system
  1. Tez No: 353539
  2. Yazar: BAHTİYAR USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Led, powerled, güç ledleri, aydınlatma, kullanım ömrü, Led, powerled, lighting, usefull life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte aydınlatma yöntem ve teknikleri devrim niteliğinde ilerlemeler yaşamaktadır. Bu gelişmelerden en yenisini powerledli aydınlatma ürünleri oluşturmaktadır. Powerledler diğer aydınlatma armatür ürünleri ile kıyaslandığında enerji tasarrufunun yanında uzun kullanım ömrü ve dayanıklılık vaat etmektedir. Ancak uygulamada karşılaşılan sürücü devresi kalitesi, sıcaklık problemleri ve led üretim kalitesi nedeniyle tanımlanan ömür ve dayanım gerçekleştirememektedir. Bu çalışmada powerledlerin ömür değerlerinin test uygulaması için ısıl, elektriksel ve görsel verilerin kontrol edilebildiği ve izlenebildiği bir test havuzu hazırlanmıştır. Bu test havuzunda hızlandırılmış test yöntemi ile ledler ısıl ve elektriksel olarak yaşlandırılmıştır. Yaşlandırma sonrası ledlerin elektriksel ve renksel değerleri incelenerek ömür tahmini mevcut ömür test yöntemleri dışında farklı yöntemlerle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been revolutionary developments in the lighting methods and techniques with developing technology. Powerled luminaire products are the most recent of these developments. Powerleds promise not only energy saving but also long life and reliability, compared to the other luminaire products. However, the estimated life and reliability cannot be achieved because of the situations in application such as the quality of driver circuit, thermal problems and led production quality. In this study, a test pool in which thermal, electrical and visual data could be controlled and observed has been prepared. LEDs have been aged thermally and electrically with accelerated test method in this test pool. The electrical and chromatic values of LEDs have been studied after aging and life estimation has been evaluated with different methods except current lifetime test methods.