Sınırlı alan aydınlatılmasında yapay sinir ağları algoritmaları kullanılarak kararlı aydınlık seviyesi belirleme
Restricted area lighting stable light level detection using neural networks algorithms
- Tez No: 353542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dinamik aydınlatma, aydınlık düzeyi, bipolarsigmoid, Dynamic lighting, illumination level, bipolarsigmoid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında, kapalı bir alanın aydınlatılmasına yönelik akıllı dinamik bir aydınlatma sistemi geliştirilmiştir. Deney armatürü üç kollu ve her kol üç eksenli olup üzerinde bulunan açıölçerlere göre konum ve açı kontrolü yapılabilmektedir. Geliştirilen sistem ile deney armatür konumları kullanıcının aydınlatılmasını istediği noktaya göre bipolarsigmoid tekniği ile tahmin edebilmektedir. Sistem, aydınlık düzeyini deney mekânı yüzeyine yerleştirilen luxmetre ile kalibre edilmiş olan 72 adet LDR ile ölçmekte ve arayüz programı ile ilgili alana düşen ışık miktarı hesaplanmaktadır. Yapılan çalışmanın ilk aşaması üç kollu led aydınlatma sistemi ile LDR?ler üzerine düşen aydınlık düzeyi değerine göre her bir LDR için deney armatürünün kollarının açısını elektronik devre üzerinden ölçmek, ikinci aşaması ise kullanıcının bir arayüz yardımı ile seçtiği LDR grubunu aydınlatmak için kolların açısının tahminini yaptırmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, an area closed to clarify, intelligent dynamic lighting system has been developed. The test armature with three arms and each arm three-axis accelerometer angle based on the position and angle control can be performed. Illumination of the point of wanting to experiment with the system developed by the armature positions bipolarsigmoid technique is able to estimate the user. The system is calibrated with Luxmetre light level on the surface of the test during the 72 measures and the program interface with LDR is calculated on the amount of light that falls on the area. The first phase of the study, three-spoke bright led lighting system ARD falling on the LDR level for each test fixture according to the value of the electronic circuit to measure the angle of the arms, In the second phase of the study, with the help of a user interface chosen to illuminate the LDR group estimate the angle of the arms.