Işık şiddet eğrilerinin kamera yardımıyla çıkartılması
Creation of lumi̇nous intensi̇ty diagrams usi̇ng camera
  1. Tez No: 353545
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Luminous intensity diagrams, goniophotometer, camera, image, processing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yapılan çalışmada yeni nesil aydınlatma armatürlerine uygun olarak geliştiren goniofotometre ile kamera yardımıyla ışık şiddet eğrileri çıkartılmıştır. Kameralı fotometrik ölçüm cihazlarının en önemli özelliklerinden biri kamera ile aydınlatma armatürü arasındaki uzaklığın oldukça azaltılabilmesidir. Bu özellik sayesinde dar alanlarda da fotometrik ölçüm yapılabilmesi olanaklı hale gelmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen diğer bir artı ise fotometrik değerlerin kameralar sayesinde ekonomik olarak elde edilebileceği kanıtlanmıştır. Sistemde her aydınlatma düzleminde ölçümü gerçekleştirebilecek goniofotometre tasarımı yapılmıştır. Cihazın hareketi step motorlar yardımıyla sağlanmıştır. Step motorlar yapılan elektronik kontrol kartı sayesinde bilgisayar kontrollü hareket edebilir hale gelmiştir. Sistemin çalışması sonucunda elde edilen fotoğraflar C# programlama dili ile hazırlanan görüntü işleme filtreleri sayesinde analizi gerçekleştirilerek fotometrik değerlere ulaşılmıştır. Ölçümler sonucunda elde edilen veriler ve aydınlatma armatürünün özellikleri özel bir dosya yapısına kaydedilerek aydınlatma tasarım programlarında da kullanılabilmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Işık şiddet eğrileri,goniofotometre,kamera,görüntü işleme.
Özet (Çeviri)
In the study, developed in accordance with the new generation of lighting fixtures with the goniofotometre via camera to the light intensity curves were removed. Camera is one of the most important features of photometric measurement device the distance between the camera and lighting fixtures can be considerably reduced. With this feature, also in narrow spaces is now possible to perform photometric measurements. As a result the other positive photometric values obtained through the camera can be obtained economically are proven. The systems that can perform measurement in the plane of each trough were designed to goniofotometre. The device is provided with the help of the movement of the stepper motor. Through the electronic control stepper motors card may have become computer-controlled movement. System operation results obtained in the C # programming language prepared with photographs of image processing filters photometric values have been reached thanks analysis was performed. The data obtained from measurements of lighting fixtures, and a file structure recorded on the special properties can also be used in lighting design programs aimed.