Görüntü işleme tabanlı led board hata kontrol otomasyonu
Led board error control automation with image processing
  1. Tez No: 353546
  2. Yazar: SAFİNUR COŞKUNSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: LED, photometer, image processing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yapılan çalışmada görüntü işleme tabanlı fotometrik ölçüm sistemi geliştirilmiştir. Sistemin ekonomik olmasındaki en büyük etken kameraların etkin bir şekilde çalışmada kullanılmış olmasıdır. Geleneksel ışık kaynaklarından farklı olarak LED'lerin küçük yapılı, dar açılı ve sınırlı dalga boylarında üretiliyor olmalarından dolayı LED'lerin kamera ile fotometrik özelliklerinin belirlenmesi mümkün hale gelmiştir. Oluşturulan sistemlerde çoklu LED ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümlerin ortam ışığından etkilenmemesi için ölçülecek LED sistemine uygun fotoğraf çekme havuzu oluşturulmuştur. C# programlama dili kullanılarak hazırlanan görüntü işleme algoritmaları ile kameradan alınan fotoğraflar üzerinde analizler gerçekleştirilerek fotometrik özellikler belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler:LED,fotometri,görüntü işleme
Özet (Çeviri)
This study has focused on photometric measurements to be solution oriented and to be able to gather effective results. The main factor behind the economic systems is that the cameras are used efficaciously in the study. Unlike conventional light sources, since LEDs are produced in small-sized, narrow-angle, limited wavelengths it has become possible to determine the photometric characteristics of the LEDs with the camera. In the created system, multi-LED is measured. To avoid exposure to ambient light measurements, photography pool is established in accordance with the measured LED system. Photometric properties are determined by the image processing algorithms prepared by using C # programming language and performing analysis on photographs taken with the camera.