Penisilinaza dirençli penisilinlerin iyonlaşma sabitlerinin ters faz sıvı kromatografi yöntemiyle tayini
Determination of ionization constants of penicillinase-resistant penicillins by reversed phase liquid chromatography method
  1. Tez No: 353554
  2. Yazar: ZEHRA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÇUBUK DEMİRALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Penisilinaza dirençli penisilinler, iyonlaşma sabiti, Yasuda- Shedlovsky eşitliği, metot validasyonu, Penicillinase-resistant penicillins, ionization constant, Yasuda- Shedlovsky equation, method validation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Penisilinler, antibiyotiklerin en önemli gruplarından birini oluştururlar. İlk penisilinin kullanıma girmesinden sonra başka antimikrobik ajan üretilmiş olmasına rağmen penisilinler hala çok geniş kullanıma sahiptir ve penisilinin yeni türevleri üretilmeye devam etmektedir. Bu bileşiklerin tayinleri için analitik metotlarda bir gelişme veya bu bileşiklerin özellikleri ile ilgili bir bilgi büyük katkı sağlayacaktır. Ters faz sıvı kromatografi tekniği (RPLC), metot geliştirme için ve iyonlaşan bileşiklerin fizikokimyasal durumunun anlaşılmasında kullanılır. Bileşiklerin iyonlaşma sabitlerinin (pKa) bilinmesi, RPLC' de seçicilik ve alıkonma üzerinde pH' nın etkisini tahmin etmede önemlidir. Bu tez çalışmasında beş penisilanaza dirençli penisilinin (metisilin, nafsilin, oksasilin, kloksasilin, dikloksasilin) iyonlaşma sabitleri ters faz sıvı kromatografi yöntemi kullanılarak su-asetonitril ikili karışımlarında tayin edilmiştir.Bu bileşiklerin pKa değerleri NLREG programıyla hesaplanmıştır. Metisilin, nafsilin,oksasilin, kloksasilin ve dikloksasilinin sudaki pKa değerleri, Yasuda- Shedlovsky ve mol kesri eşitliklerinin ekstrapolasyonuyla hesaplanmıştır. Geliştirilen metot, insan idrar numunelerinde bu ilaçların tayini için uygulanmıştır. Elde edilen analitik sonuçlar istatiktiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu metot, cevabın lineerliği, uyarlığı ve doğruluğu parametreleri üzerinden valide edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Penicillins, compose of one the most important groups in antibiotics. Although the production of other antimicrobial agents, penicillin is still very widely used, and continues to be produced in the novel derivatives since the introduction of the first use. An improvement in analytic methods for determination of such compounds or an information about the characteristics of these compounds, will make great contributions. Reversed phase liquid chromatography technique (RPLC) is used to method development and in the understanding of the physicochemical phenomena of ionization compounds. The knowledge of the ionization constants (pKa) of the compounds is crucial in predicting the influence of pH on retention and selectivity in RPLC. In this thesis, the ionization constants of five penicillinase-resistant penicillins (methicillin, nafcillin, oxacillin, cloxacillin, dicloxacillin) using reversed phase liquid chromatographic method have been determined in water-acetonitrile binary mixtures. The pKa values of these compounds were calculated by NLREG program. Aqueous pKa values of methicillin, nafcillin, oxacillin, cloxacillin and dicloxacillin were calculated with extrapolation by means of the Yasuda- Shedlovsky and mole fraction equations. The developed method has been applied to the determination of these drugs in human urine samples. The obtained analytical results have been evaluated statistically. This method has been validated in terms of their linearity of response, reproducibilty and accuracy.