Penisilinlerin ve Amitriptil'in elektroanalitik incelenmesi
Electroanalytical investigation of penicilins and amitriptyline
- Tez No: 89012
 - Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ BİRYOL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: Amitriptyline, determination, modified electrodes, penicillins, voltammetry
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 333
Özet
288 ÖZET Penisilinlerin ve Amitriptilin'in Elektroanalitik İncelenmesi Bu çalışmada trisiklik antidepressanların bir üyesi olan amitriptilin ve penisilin grubu ilaçlardan olan amoksisilin, ampisilin, penisilin V ve penisilin G 'nin elektrooksidasyon ve eiektroredüksiyonları araştırılmıştır.Literatürde bu maddelerin elektroanalizleri, özellikle de elektrooksidasyonları ile ilgili pek az yayın bulunmuştur. Laboratuvarımızda yakın bir geçmişte yapılmış olan poli (N-vinil imidazol) ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrot bazı ilaçların elektroanalizlerinde mükemmel bir performans göstermiştir. Bu elektrot bu çalışmada da denenmiş ve bu tezin kapsamındaki maddeler için poli(4-vinil piridin) ile ve penisilinaz enzimi ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrotlar geliştirilmiştir.Ayrıca bu çalışmada deney elektrodu olarak platin, rutenyum, camsı karbon ve karbon pasta elektrotlar da kullanılmıştır. Deneyler H2S04 çözeltisi ve farklı pH'lardaki Britton-Robinson.fosfat ve asetat tamponları içerisinde yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar amitriptilin için poli(N-vinil imidazol) ile modifiye edilmiş elektrotla.amoksisilin için poli(N-vinil imidazol) ve poli(4-vinil piridin) ile modifiye edilmiş elektrotlarla oksidatif yönde cevap alınabileceğini göstermiştir. Penisilin V ve ampisilin için bu çalışmada kullanılan elektrotların hiçbiri ile ne elektrooksidasyon nede elektroredüksiyon yönünde direkt analitik değerlendirme yapılamamıştır. Bu iki maddenin ancak bazik hidrolizden sonra penisilin V'nin hidroliz ürünlerinin poli(N- vinil imidazol) ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrotla elektrooksidasyonu ve poli(4-vinil piridin) ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrotla elektroredüksiyonu incelenebilmiştir. Ampisilin'in hidroliz ürünleri camsı karbon ve karbon pasta elektrotla elektrooksidasyon yönünde elektroaktivite göstermiştir. Bu cevapların analitik olarak değerlendirmeye uygun olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmıştır.önerilen yöntem amitriptilin'in bir, amoksisilin'in üç, ampisilin'in dört ve penisilin V'nin iki preparatına uygulanmıştır.Sonuçlar farmakope yöntem sonuçlan ile student's t-testi kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılıp farklar anlamsız bulunmuştur. Penisilin G'nin yalnız penisilinaz enzimi ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrot ile elektrooksidasyonu yapılabilmiş fakat alınan cevaplar çok dar bir derişim aralığını kapsadığı için herhangi bir analitik değerlendirme mümkün olmamıştır. Kinetik parametrelerin elde edilmesi için 10 mV/s potansiyel tarama hızında kaydedilen voltamogramlardan yararlanılarak Tafel grafikleri çizilmiştir. Bunlardan yük değişimi akım yoğunlukları ve an değerleri hesaplanmıştır.Sonuçta farklı iki elektrotla aynı madde için ve benzer yapıdaki maddeler için farklı mekanizmalar olduğu gösterilmiştir.289 Deneyler farklı tarama hızlarında da yapılmış ve logaritma pik akımı değerleri logaritma tarama hızına karşı grafiğe geçirilmiştir.Bu doğruların eğiminden reaksiyonun başlıca çözeltide mi yoksa elektrot yüzeyinde mi cereyan ettiği konusunda bilgi edinilmiştir.Pik akımına karşı tarama hızının karekökünü gösteren grafiklerin doğrusal olması reaksiyonların difüzyon kontrollü olduğunu göstermiştir. Anahtar Sözcükler : Amitriptilin, modifiye elektrotlar, penisilinler, tayin, voltametri.
Özet (Çeviri)
290 SUMMARY Electroanalytical investigation of penicillins and amitriptyline In this research electrooxidation and electroreduction of amitriptyline which is a member of tricyclic antidepressant and amoxicillin, ampicillin, penicillin V and penicillin G which are from penicillin group of drugs were investigated. In the literature only a few reports have been found related to the electroanalysis especially electrooxidation of these substances. A poly(N-vinyl imidazole ) modified electrode which was recently constructed in our laboratory and showed a perfect performance for electroanalysis of some drugs, was tested in this study and poli(4-vinyl pyridine) and penicillinase modified carbon paste electrodes were developed for the substances which are the subjects of this thesis. Platinum, ruthenium, glassy carbon and carbon paste electrodes were also used as working electrodes.Tests were performed in different supporting electrolytes such as H2S04 solutions, Britton-Robinson, phosaphate and acetate buffers having different pH values. The results revealed that responses could be obtained for amitriptyline with poly(N-vinyl imidazole) modified electrode.for amoxicillin with poly(N-vinyl imidazole) and poly(4-vinyl pyridine) modified electrodes in the direction of electrooxidation. For penicillin V and ampicillin no direct analytical evaluation could be made with all the electrodes used in this study either electrooxidation or electroreduction directions.Only after the basic hydrolysis of these two substances electrooxidation and electroreduction of the hydrolysis products could be made for penicillin V using poly (N-vinyl imidazole) modified and poly (4-vinyl pyridine) modified carbon paste electrodes in the direction of electrooxidation and electroreduction respectively.The hydrolysis products of ampicillin showed electroactivity in the direction of electrooxidation with glassy carbon electrode and normal carbon paste electrode. It was statistically proved that these responses were suitable for analytical evaluation. The proposed methods were applied to a pharmaceutical preparation of amitriptyline.three preparations of amoxicillin, four preparations of ampicillin and two preparations of penicillin V.The results were compared to those obtained by the official methods by means of student's t-test and the differences were found as insignificant. For penicillin G only the electrooxidation could be performed using carbon paste modified with penicillinase enzyme electrode. But as responses could be m*.tr ft e VIM I WUi291 obtained only in a narrow concentration range any analytical evaluation could not be made. To obtain kinetic parameters Tafel plots were constructed by means of voltammograms recorded with a scan rate of 10 mV/s.From these plots exchange current densities and an values were calculated. Thus it was shown that for the same substance with two different electrodes and for the similar substances the mechanisms are different. Tests were performed by different scan rates and the logarithm of peak currents were plotted againts logarithm of scan rates. From the slopes of these lines some ideas were obtained wheather the reactions principally took place in solution or on the surface of the electrode. The linearity of the lines of peak current vs square root of scan rates revealed that the reactions were diffusion controlled