In vıtro koşullarda uygulanan farklı konsantrasyonlardaki borun bazı Amerikan asma anaçlarında fiziksel ve biyokimyasal özellikler üzerine etkileri
Effects of different concentration of boron applicated in in vitro conditions on physiological and biochemical characteristics of some American rootstocks
- Tez No: 353580
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÖKTÜRK BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, fiziksel özellikler, biyokimyasal özellikler, Grapevine, biochemical characteristics, physiological characteristics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bor (B)'un asmaların bazı fiziksel ve biyokimyasal özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada, bitkisel materyal olarak Kober 5 BB (Vitis berlendierixVitis riparia) ve 41 B M.G. (Chaesselas x Vitis berlandieri) Amerikan asma anaçlarına ait mini yeşil çeliklerin in vitro koşullarda kültüre alınmasıyla elde edilen in vitro sürgünler kullanılmıştır. Temel besin ortamı olarak MS ortamının kullanıldığı araştırmada, B, besin ortamlarına borik asit (H3BO3) formunda ve farklı konsantrasyonlarda ilave edilmiştir. Bu konsantrasyonlar 0 (hiç H3BO3 içermeyen), 1.55 mg l-1 (Standart MS ortamındaki H3BO3 miktarının ¼'ü), 3.10 mg l-1 (Standart MS ortamındaki H3BO3 miktarının ½'si), 6.20 mg l-1 (Standart MS ortamındaki H3BO3 miktarı), 12.40 mg l-1 (Standart MS ortamındaki H3BO3 miktarının 2 katı), 24.80 mg l-1 (Standart MS ortamındaki H3BO3 miktarının 4 katı) olup, sürgünler 2 ay boyunca bu konsantrasyonlarda H3BO3 içeren ortamlarda kültüre alınmışlardır. Araştırma sonucunda, incelenen birçok parametrenin farklı B konsantrasyonlarından ve anaçlardan önemli derecede etkilendiği tespit edilmiştir. Zararlanma derecesi ile sürgün uzunluğu, sürgün başına düşen yaprak sayısı, bitki ağırlığı ve köklenme oranı gibi parametreler anaçlar ve ortamlar arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Araştırmada toplam klorofil miktarının 0.43-1.18 mg g-1; lipid peroksidasyonu miktarının 11.51-35.22 nmol g-1; hidrojen peroksit miktarının ise 18.43-64.60 µmol g-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. Diğer taraftan asmanın strese karşı koyabilmek adına bir takım mekanizmalar geliştirdiği; bunun sonucu olarak da bünyesindeki prolin miktarında, çözünebilir protein miktarında, serbest oksijen radikallerinin yok edilmesinde etkin olan SOD, CAT ve APX gibi antioksidan enzim aktivitelerinde değişimler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of boron on physiological and biochemical characteristics of Kober 5 BB (Vitis berlendierixVitis riparia) and 41 B M.G. (Chaesselas x Vitis berlandieri) American rootstocks. In vitro shoots initiated from mini green cuttings cultured in vitro conditions as plant materials. In this research MS was used as a basal medium and B was added to media at different concentrations of H3BO3 form. These concentrations were 0 (H3BO3 -free), 1.55 mg l-1 (¼ H3BO3 of the standard MS medium), 3.10 mg l-1 (½ H3BO3 of the standard MS medium), 6.20 mg l-1 (standard MS medium), 12.40 mg l-1 ( twofold H3BO3 of the standard MS medium), 24.80 mg l-1 (fourfold H3BO3 of the standard MS medium). The shoots were cultured in the media containing different concentrations of H3BO3 for 2 months. As a result of the study, it was demonstrated that lots of the investigated parameters were affected by the different boron concentrations and the rootstocks. Parameters such as injury degree, shoot length, leaves number, plant weight and rooting affected significantly by the B concentrations. In this study, total chlorophyll varied from 0.43 to 1.18 mg g-1, lipid peroxidation varied from 11.51 to 35.22 nmol g-1 and the amount of hydrogen peroxide varied from 18.43 to 64.60 µmol g-1. On the other hand, vines developed a number of mechanisms such as increasing the amount of proline, soluble protein content and antioxidant enzyme activities including SOD, CAT and APX which take role in removing free radicals to withstand stresses.