Seçilmiş birkaç RS CVn türü aktif çift sistemin dönem değişimlerinin incelenmesi
Investigation of orbital period changes of selected some RS CVn type active binaries
- Tez No: 353593
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örten Çift Yıldızlar, RS CVn Türü Yıldızlar, O-C Analizi, WZ And, MT Her, CG Cyg, Eclipsing Binary Systems, RS CVn Type Systems, O-C Analysis, WZ And, MT Her, CG Cyg
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında, birkaç kısa dönemli RS CVn türü örten çift sistemin dönem değişimi incelenmiştir. Dönem analizi için WZ And, MT Her ve CG Cyg sistemlerine ait birer gecelik yeni minimum zamanları elde edilmiştir. Gözlemlerden elde edilen minimum zamanları Kwee van Woerden (1956) yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Literatürden toplanan minimum zamanları ile yeni minimum zamanları kullanılarak sistemlerin O-C grafikleri oluşturulmuştur. Her üç sistemin O-C grafiğinde sinüs benzeri değişimler tespit edilmiştir. Bu değişimler için öncelikle çift sisteme çekimsel olarak bağlı, olası bir üçüncü cismin etkisi önerilmiştir. Bu varsayıma dayanarak dönem analizi sonucu üçüncü cisimlerin yörünge parametreleri hesaplanmıştır ve sonuçlar yorumlanmıştır. Ayrıca sinüsel değişime alternatif olarak Applegate (1992) mekanizması tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, orbital period variations of selected short period RS CVn type eclipsing binaries were investigated. New minima times of systems (WZ And, MT Her ve CG Cyg) were obtained for period analysis. Observed minimum times were obtained by Kwee van Woerden (1956) method. O-C curves were plotted using minima times which were collected from literature and current minima times. It is clear that O-C curves show periodic changes. Firstly, the effect of possible third body has proposed for explaining O-C variations. Parameters of probable unseen components around the eclipsing pairs were calculated and results were commented. Additionally, Applegate (1992) mechanism was discussed as an alternative mechanism in order to interprete orbital period variations of the systems.