İsoniazid' in poli(P-aminobenzen sülfonik asit)-modifiye camsı karbon elektrotta ilaç dozaj formlarından miktarının belirlenmesi
Quantitative determination of isoniazid in drug forms at poly (P-aminobenzene sülfonic acid)- modified glassy carbon electrode
- Tez No: 353594
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İsoniazid, Voltametrik Yöntem, Diferansiyel Puls Voltametrisi (DPV), Dönüşümlü Voltametri (CV), Modifiye Camsı Karbon Elektrot, Ticari İlaç Tabletleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, isoniazid adlı etken maddenin, elektrokimyasal yükseltgenme özelliğinden faydalanarak modifiye camsı karbon elektrotta, ticari formundan miktarı belirlendi. Optimum şartları belirlemek için, farklı destek elektrolitlerde diferansiyel puls voltametrisi ve dönüşümlü voltametri ile yükseltgenme özelliği incelendi. Camsı karbon elektrot, elektropolimerizasyon tekniği kullanılarak p-aminobenzensülfonik asit ile modifiye edildi. İsoniazid için modifiye camsı karbon elektrotta keskin pikin ve maksimum akımın gözlendiği pH=9,00 BRT çözeltisi, destek elektrolit olarak seçildi. İsoniazid'in pik akımına ve pik potansiyeline pH' ın etkisi diferansiyel puls voltametri tekniği (DPV) ve tarama hızının pik akımına etkisi ise dönüşümlü voltametri tekniği (CV) ile incelendi. Kantitatif tayin sınırı (LOQ), belirme sınırı (LOD) ve konsantrasyon aralığı gibi analitik parametreler belirlendikten sonra ilaç tabletlerindeki isoniazid miktarı belirlendi. Uygulanan voltametrik yöntemin, doğruluk ve kesinliğini kontrol etmek amacı ile ilaç tabletinden isoniazid'in geri kazanım çalışmaları yapıldı. Ayrıca isoniazid'in yükseltgenme mekanizması önerildi.
Özet (Çeviri)
In this study, active compounds named isoniazid was determined from commercial drug form based on electrochemical oxidation properties at modified glassy carbon electrode. In different supporting electrolyte, oxidation was examined by differantial pulse voltammetry (DPV) and cyclic voltammetry (CV) to determine the optimum conditions. Glassy carbon electrode, using the electropolymerization technique, was modified with p-aminobenzenesülfonic acid. pH=9,00 BRT solution in which sharp peak and maxium current was observed, at glassy carbon electrode for isoniazid, was selected as supporting electrolyte. The effects of pH on the peak current and peak potential for material was investigated by differential pulse voltammetry (DPV) and the effect of scan rate on the peak current was investigated by cyclic voltammetry (CV) techniques. After analytical parameters, such as; limit of quantitation (LOQ), limit of detection (LOD) and range of concentration, had been determined, quantitative of isoniazid was determined from drug tablets. In order to check accucarcy and precision of applied voltammetric method, recovery experiment of isoniazid was carried out from the drug tablet. Further more, oxidation mechanism of isoniazid was proposed. Keywords : Isoniazid , Voltammetric Method, Differential Pulse Voltammetry (DPV), Cyclic Voltammetry (CV) , Modified Glassy Carbon Electrode, Commercial Drug tablets