Bazı ilaçların potansiyometrik titrasyonu
Potentiometric titration of some drugs
- Tez No: 121218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ASLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Potansiyometrik titrasyon, iyodimetri, methimazole, isoniazid, thyromazol, INH, Potentiometric titration, iodimetry, methimazole, isoniazid, thyromazol, INH
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bazı İlaçların Potansiyometrik Titrasyonu Nesrin PEKER Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002-Sayfa:41 Bu çalışmada, methimazole ve isoniazid'in bazik ortamda iyot ile reaksiyonlarını içeren bir yöntem sunulmaktadır. Potansiyometrik dönüm noktası saptanması yöntemi ile volumetrik titrasyonda, minimum saptanma miktarı methimazole için 0,05 mg, isoniazid için ise 0,1 mg dır. Ayrıca, geliştirilen bu yöntem thyromazol tabletlerinde methimazole ve INH tabletlerinde isoniazid miktarlarının saptanmasına uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis Potentiometric Titration of Some Drugs by Nesrin PEKER Department of Chemistry Graduate School of Natural & Applied Sciences Harran University 2002-page:41 In this study, a method for the determination of methimazole and isoniazid involving their reactions with iodine in an alkaline medium is presented. In volumetric titration with potentiometric end-point detection, the limit of detection is 0,05 mg for methimazole and 0,1 mg for isoniazid. Futhermore, the method developed was also applied to the determination of methimazole and isoniazid in pharmaceuticals.