Hümik asit uygulamalarının alınabilir potasyum üzerine etkisi
The effect of applied humic acid on avaible potassium
- Tez No: 353623
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY MÜCELLA MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Humic acid, Available potassium, Maize
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Denemede, topraktaki organik madde kaynaklarından biri olan hümik asidin, bitki yetiştiriciliğinde artan dozlarda kullanılmasıyla birlikte, alınabilir potasyum üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'ne ait olan naylon örtülü ısıtmasız serada, 08.03.2013 ile 17.05.2013 tarihleri arasında yürütülmüştür.Deneme materyali olarak TKİ-Humas kullanılmış ve saksılarda yetiştirilen Helen çeşidi mısır bitkisine 6 farklı dozda (0, 2, 4, 6, 8 ve 10 L/da) hümik asit uygulanarak yetiştirilen bitkilerde yaprak sayısı, bitki boyu, gövde çevresi, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, kök nemi, gövde nemi, toprakta alınabilir potasyum, bitki kökünde ve bitki gövdesinde toplam potasyum parametreleri incelenmiştir.Sonuç olarak denemede, bitki tarafından alınan potasyum miktarının, hümik asit dozu arttıkça rakamsal olarak artış göstermekte olduğu gözlenmiş fakat bu artışın istatistiksel olarak bir önem taşımadığı saptanmış olup saksı denemesi olarak kullanılan denemenin tarla koşullarında da irdelenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar sözcükler : Hümik asit, Alınabilir potasyum, Mısır
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of one of the organic matter sources in soil, humic acid, on available potassium was studied, as humic acid is being used in increasing doses in agriculture.The research was done in non-heated nylon covered glasshouse owned by Çanakkale Onsekiz Mart University – Department of Soil Science and Plant Nutrition, between the dates of 08.03.2013 and 17.05.2013.As the test material, TKİ – Humas was used and planter grown Helen type maize plant was applied 6 different doses (0 L.da-1, 2 L.da-1, 4 L.da-1, 6 L.da-1, 8 L.da-1, 10 L.da-1) of humic acid. Leaf amount on the grown plant, plant height, stem size, wet root weight, wet stem height, dry stem weight, root humidity, stem humidity, available potassium in soil, plant root and plant stem total potassium parameters were analyzed.As a result, the amount of potassium procured by the plant was observed to have been increasing as the doses of humic acid increased but this increase was found to have no statistical importance and it was concluded that this test on a pot-growing plant should also be done in field conditions.