İklim değişikliğini önlemede kullanılan bir mali enstrüman olarak emisyon ticareti
Emissions trading as a financial instrument which used in the prevention of climate change
- Tez No: 353829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT BAŞKAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Emisyon Ticareti, İklim Değişikliği, Sera Gazı, Kyoto Protokolü, Emissions Trading, Climate Change, Greenhouse Gas, and Kyoto Protocol
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Küresel ısınma ve küresel ısınmaya neden olan sera etkisi önemli bir çevre problemi haline gelmiştir. Sera gazlarının küresel ısınmaya nasıl etki ettiği, küresel ısınmanın dünyayı nasıl etkileyeceği soruları cevabı aranan bir soru durumundadır. Konu ile ilgili alınan önlemler ve sera gazı emisyonunun azaltılmasında teknolojinin rolü üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızda iklim değişikliğine neden olan faktörler ve insan yaşamındaki görülebilecek değişiklikler incelenmiş, iklim değişikliklerinin dünya üzerindeki etkileri ve bu konu üzerine yapılan çalışmalar araştırılmıştır. İklim değişikliği konusunda dünya ülkeleri uluslararası platformda sera etkisinin azaltılması hususunda çalışmalar yapmışlardır. Bunlardan ilki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi diğeri Kyoto Protokolüdür. Bu anlaşmaların yanı sıra iklim değişikliğini önlemede kullanılan mali enstrümanlar ve bir mali enstrüman olarak emisyon ticareti ile emisyon ticareti sisteminin uygulandığı ülkeler incelenmiştir. Türkiye?de Emisyon Ticareti Sistemi?nin uygulanabilirliği üzerinde değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Global warming and the greenhouse effect cause global warming and have become an important environmental problem. In this study has been looked for the greenhouse gases how to impact global warming. Also, the role of technology in reducing greenhouse gas emissions and measures are conducted. The factors that contribute to climate change and changes seen in human life are examined. The effects of climate change on the world investigated in this study. The climate change and the greenhouse effect in reducing studies have been participated in the international arena. The first of these studies is United Nations Framework Convention on Climate Change and the other is Kyoto Protocol. These agreements are examined separately in this paper. Also, the financial instruments are examined what used to prevent climate change. Besides that, emission trading and countries where emissions trading system is applied are examined. Assessment was made on the applicability of the Emissions Trading System in Turkey.