Çeşitli analitik yöntemlerle irbesartan ve Hidroklorotiazid'in farmasötik preparatlardaki tayini
Determination of irbesartan and Hydrochlorothiazide in pharmaceutical preparations with various analytical methods
  1. Tez No: 353875
  2. Yazar: SEMA KOYUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ATKOŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İrbesartan, hidroklorotiazid, YPSK, farmasötik uygulama, idrar analizi, Irbesartan, hydrochlorothiazide, HPLC, pharmaceutical application, urine analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İrbesartan, bir angiotensin-II reseptör antagonisti ve hidroklorotiazid tiazid sınıfından bir diüretiktir. İrbesartan ve hidroklorotiazid kombinasyonlarının hipertansiyon tedavisi için kullanımı oldukça yaygındır. Bu çalışmanın amacı, irbesartan ve hidroklorotiazidin eş zamanlı analizi için yeni, basit ve duyarlı bir yöntem geliştirmek ve yöntemin farmasötik tablet ve idrar örneklerine uygulanmasını göstermektir. İrbesartan, hidroklorotiazid ve agomelatin (iç standart), foto diyot dizisi dedeksiyonlu yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile analizlenmiştir. Analizlerde monolitik yapılı ters faz bir analiz kolonu (Chromolith® HR, RP-18e) ile birlikte değişken hareketli faz ve akış hızıprogramları kullanılmıştır. Analitler 230 nm dalga boyunda toplam 27.5 dakikada analiz edilmiştir. İdrar numuneleri, hiçbir ön hazırlık basamakları uygulanmaksızın, sadece süzme ve seyreltme ile sisteme verilmiştir. Geliştirilen yöntem başarılı bir şekilde farmasötik tablet ve idrar örneklerine uygulanmıştır.Sonuç olarak, irbesartan ve hidroklorotiazidin rutin kalite kontrol analizlerine uygulanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Irbesartan is an angiotensin-II receptor antagonist and hydrochlorothiazide is a thiazide-class diuretic. Use of irbesartan and hydrochlorothiazide combinations is quite common in the treatment of hypertension. The aim of this study is to develop a new, simple and sensitive method for the simultaneous analysis of irbesartan and hydrochlorothiazide, and to demonstrate the application of the method on pharmaceutical tablet and urine samples. Irbesartan, hydrochlorothiazide and agomelatine (internal standart) were analyzed using high performance liquid chromatography with diode aray detection. A reversed-phase analysis column (Chromolith® HR, RP-18e) with mobile phase and flow rate gradient programs were utilized in the analyses. The analytes were detected at 230 nm wavelength within 27.5 minutes. Urine samples were introduced in to the system with only filtration and dilution, without any pre-treatment steps. The developed method was successfully applied to pharmaceutical tablets and urinesamples. As a result, its applicability on the routine analyses of irbesartan and hydrochlorothiazide has been demonstrated.