Bolu'da ilköğretim çocukları arasında aşırı kilo-obezite sıklığı ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Defining risk factors and over weight-obesity prevalence among primary school students in Bolu
  1. Tez No: 353886
  2. Yazar: ERKAN YEŞİLLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu, çocuk, obezite, prevalans, risk faktörleri, Bolu, child, obesity, prevalance, risk factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, morbidite ve mortaliteye neden olabilen, ciddi, sosyal ve ekonomik boyutları olan bir hastalıktır. Çağımızın da hastalığı olarak kabul edilen obezitenin, her geçen yıl sıklığı artmaktadır. Bu çalışma, Bolu İl Merkezinde, 5,5-14 yaş arası ilköğretim öğrencilerinde obezite prevalansını tespit etmek, risk faktörleri belirlemek amacıyla, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında, dokuz ilköğretim okulunda gerçekleştirildi. Öğrenci ölçümler yapılmadan önce okullarda öğrenci ve veli bilgilendirme toplantıları yapıldı. Obezitenin risk faktörlerini içeren anket formu, öğrenci ve ailesine ölçümler yapılmadan önce dağıtıldı. Toplam 3525 öğrencinin antropometrik ölçümleri tespit edilerek, vücut kitle indeksleri hesaplandı. Olguların % 11.14'ünde obezite, % 10.79?unda fazla kilo olduğu, kız öğrencilerin % 8.3?ünde, erkek öğrencilerin % 14?ünde obezite olduğu görüldü. Obezite ile sosyoekonomik düzey, ebeveyn ve kardeşlerinde obezite olması, televizyon seyretme ve bilgisayar kullanma süresi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak obezite, ilimiz ilköğretim çağı çocukları arasında da artış gösteren önemli bir sorundur. Obezitenin risk faktörlerinin erken saptanması ve tedbirlerin alınması ile gelişebilecek çok ciddi morbidite-mortalite oluşturan komplikasyonların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Obesity, which occurs with exceesive fat deposit in body, is a serious disease with its social and economical aspects and can cause morbidty and mortality. Incidence of the obesity, which is called disease of our era, increases gradually every year. This study was planned for determine the prevalance, define the risk factors of obesity among elementary school children between 5.5-14 years old in Bolu in 2012-2013 education year. Student and conservator meetings were performed before measurments. Obesity risk factors questionnaires were filled by students and families before measurments. Anthropometric measurements and body mass indices of 3525 student were calculated. Obesity was diagnosed in % 11.14 of participants, % 10.79 of participants were overweihgted and % 8.3 of female students, % 14 of male students were diagnosed as obese. There was a statistically significant relation between obesity and social-economic status, familial obesity, watching television and computer usage time. As a conclusion obesity is an increasing problem among elemantary school students of our province. Complications that cause serious morbidty and mortality can be prevented with early diagnose of obesity risk factors and interventions.