Gaziantep ilinde yaşayan 18-45 yaş arası bireylerde bazı kan biyokimya parametreleri için referans aralıklarının hesaplanması
Calculation of reference ranges for some blood biochemical parameters between 18-45 aged individuals living in Gaziantep
- Tez No: 353928
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Referans aralık, biyokimya testleri, Gaziantep, Reference interval, clinical chemistry tests, Gaziantep
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Referans değerleri ve aralıkları, labaratuar test sonuçlarının yorumlanmasının temelini oluşturur, sağlıklı ve hasta bireylerin ayırt edilmesinde klinisyene yardımcı olur. Uluslararası Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbı Federasyonu (IFCC) ?referans değerler? terimini, ?belirli bir nicelik için tanımlanmış tek bir bireyden veya gruptan elde edilen değerler? olarak tanımlar. Bu değerler klinik laboratuvara başvuran bireylerin; coğrafi konumu, beslenme alışkanlıkları ve diğer yaşam tarzı değişiklilerinden etkilenebilir. Bu nedenle her klinik laboratuvarın kendi popülasyonunun referans değerlerini belirlemeli veya en azından mevcut kullandığı değerlerin popülasyona olan uygunluğunu kanıtlamalıdır. Yöntem: Çalışma aşamasında referans bireylerin seçimi direkt yöntem priori seçim olarak gerçekleştirildi. Çalışma grubu için Gaziantep ilinde 18-45 yaş arası bireylere NCCLS C28-A3 standartlarına göre ve preanalitik etkenler değerlendirilerek sorular eklenen anketler uygulandı. Bu anketlerin dışlama kriterleri göz önünde bulundurularak yapılan ön değerlendirmelere göre herhangi bir enfeksiyon, allerji ve sistemik hastalığı olmayan sağlıklı bireyler seçildi (224 erkek, 243 kadın). Çalışmada referans aralıkları saptanmasında hedeflenen parametrelerin ölçümü Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarında rutin hasta testlerinin ölçümünde kullanılan cihazlarda yapıldı. Her bir cihazda firma temsilcisinden temin edilen orijinal kitleri kullanıldı. Bulgular: Saptanan referans değerleri üretici firma referans değerleriyle karşılaştırıldığında (%90 güven aralığında bulunma); Glukoz, albümin ve lipaz için alt değerler, GGT (erkek) ve Na için üst değerler, direkt bilirubin Ca, Fe (kadın), K ve Cl dışındaki testlerde farklılıklar saptandı. Kadın ve erkek cinsiyetlerde üre, kreatinin, ürik asit, trigliserit, AST, ALT, GGT, CK, demir, DBK, TSH değerleri anlamlı derecede farklı saptandı. Tartışma: Sonuç olarak laboratuvarımızdan elde ettiğimiz değerlerin büyük bir çoğunluğunu firma ve literatürdeki referans aralıklarından farklı olduğunu gördük. Elde ettiğimiz referans değerleri 18-45 yaşı temsil etmektedir. Rutin uygulamada bu değerlerin kullanılabilmesi için 80 yaşa kadar yapılacak olan yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: The reference values and intervals serve as the basis for interpreting laboratory test results and aid the physician in differentiating between healthy and diseased patients. IFCC defines the term of reference value as the values which are obtained from a single individual or a group defined for a particular type of quantity. These values may be affected by the geographical location, nutritional habit and other life style changes of the population which is studied by the clinical laboratory. Therefore, each clinical laboratory must determine the reference values of its own population or at least verify whether the existing values, which are used, are suitable for the population. Methods: Therefore, the direct method a priori determination is used for the selection of reference individuals in our study. Some questionnaires were applied to the individuals in between the 18 and 45 age groups in Gaziantep for our working group according to National Committee for Clinical Laboratory Standarts [NCCLS] C28-A3 guidelines and by adding some questions evaluating preanalytical factors. According to early evaluations made by considering exclusion criterias of these questionnaires, the reference individuals were selected from the healthy individuals who do not have any kind of infection, allergy or systemic disease (224 men, 243 women). In the study, the measurement of required parameters in the establishment of reference interval is made by the instruments used for the measurements of routine patient test in Gaziantep University School of Medicine Sahinbey Practise and Research Hospital Central Laboratory. The original kits provided from the firm representative are used in each instrument. By elimination of the extreme values from the datas obtained after analyzing, the reference intervals are calculated by non parametric method. Results: Compared with the reference values determined by reference to the manufacturer (90% confidence interval presence), glucose, albümin and the lower values for lipase, GGT (male) and upper values for Na, direct bilirubin Ca, Fe (female), F and Cl in tests other than the differences respectively. Urea, creatinine, uric acid, triglycerides, AST, ALT, GGT, CK, iron, TIBC, TSH values were significantly different in female and male sexes. Discussion: As a result, our study demonstrates that most of the values obtained from our laboratory are different from the reference intervals of the firm and literature. The reference values, obtained by this study, represent the values for the individuals between 18 and 45 years old group. Further studies requiring the individuals, whose age groups are till 80 years, are needed to use these values in routine practise.