Ratlarda alt extremite iskemi-reperfüzyon hasarında karnozinin miyokard üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of carnosine on myocardial injury after ischemia-reperfusion in the lower extremity
- Tez No: 353943
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TÜNERİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi, Reperfüzyon, Kalp, Karnozin, Ischemia, Reperfusion, Heart, Carnosine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, sıçan infrarenal abdominal aortasında (İAA) oklüzyon - reperfüzyon sonrası miyokardial iskemi - reperfüzyon (İ-R) hasarına karnozinin etkisini araştırmaktır. Çalışmada 30 adet Sprague - Dawley cinsi sıçan randomize olarak, eşit sayıda (n=10) üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna laparatomi ve İAA diseksiyonu yapıldı ancak oklüzyon uygulanmadı. Bu grupta diğer gruplardaki işlem süresine uygun süre beklendi. İ-R ve İ-R+Karnozin (KAR) gruplarına laparatomi ve İAA diseksiyonu yapıldı. İAA?ya mikrovasküler klemp konularak önce 30 dakika iskemi, ardından klemp kaldırılarak 60 dakika reperfüzyon sağlandı. 30 dakikalık iskemi süresinin bitmesine 10 dakika kala İ-R grubuna (İ-R + KAR grubunda verilen ilacın hacmi kadar) intraperitoneal (ip.) serum fizyolojik, İ-R + KAR grubuna 250 mg/kg ip. KAR verildi. İ-R sürelerinin sonunda sıçanlar sakrifiye edilerek kalp dokusu ve kan örnekleri alındı. Histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirme yapıldı. Histopatolojik incelemede kontrol grubu ile İ-R ve İ-R+KAR grupları arasında anlamlı patolojik değişiklikler olduğu tesbit edildi. Biyokimyasal incelemede aspartat aminotransferaz (AST), kreatin kinaz (CK) ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim düzeyleri karşılaştırıldığında İ-R ve İ-R+KAR grupları arasında anlamlı derecede değişiklik olduğu ve enzim düzeylerinin İ-R+KAR grubunda İ-R grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu tespit edildi. Sonuç olarak bizim çalışmamıza göre; karnozinin biyokimyasal ölçümler göz önüne alınarak sıçanlarda miyokardial İ-R hasarını engellemede etkili olduğu saptanmıştır. İstatiksel olarak anlamlı fark olmasa bile İ-R+KAR grubunda İ-R grubuna kıyasla olumlu histopatolojik bulgular saptanmıştır. Bu nedenle çalışmamızın bundan sonraki daha geniş kapsamlı araştırmalara yol gösterebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is ; to investigate the effect of carnosine (KAR) on ischemia-reperfusion (I-R) injury on myocardium occuring after occlusion-reperfusion of infrarenal abdominal aorta (IAA) in rats. In this study; 30 Sprague-Dawleys rats were randomly divided into three equal groups (n=10). Laparotomy and IAA dissection were performed like the other groups in control group except occlusion. In control group process was completed 90 minutes. In I-R and I-R+KAR groups; IAA was occluded by microvascular clamps; first 30 minutes of ischemia period, than after declamping, 60 minutes of reperfusion period was supplied. 10 minutes before declamping; saline (in equal volume of drug applied in I-R+KAR group) was given intraperitoneally (ip.) in I-R group and 250 mg/kg ip. KAR was given in I-R + KAR group. After I-R period rats were sacrified. Heart specimens and blood samples were taken for histopathological and biochemical evaluation. Statistically significant alterations were observed in control group against other groups in histopathological analyses. It was determined; there are statistically significant alterations between groups I-R and I-R+KAR at comparison of aspartate aminotransferase (AST), creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH) enzyme levels in biochemical analyses and in group I-R+KAR enzyme levels were significantly lower than levels in group I-R. As a result, according to our study; it was seen that, carnosine is effective to prevent myocardial I-R injury in rats regarding to biochemical analyses. Although there is no significantly difference between groups I-R and I-R+KAR in histopathological analyses ; it was determined that there are some favorable histopathological findings in group I-R+KAR in comparison with group I-R. For this reason, we are thinking that our study can guide comprehensive studies in future.