Kurumsal yönetim endeksindeki şirketlerin kurumsal yönetim puanıyla şirket değeri arasındaki ilişki
Relation between valuation of companies in the corporate governance index (XKURY) and corporate governance scores
  1. Tez No: 354037
  2. Yazar: RIFAT UÇKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kurumsal yönetim, şirket değerlemesi, XKURY, corporate governance, firm valuation, XKURY
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez küreselleşen dünyada değeri daha iyi anlaşılan kurumsal yönetim hakkında bilgi vermeyi, kurumsal yönetim uygulamaları ile şirket değeri arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. İlk olarak kurumsal yönetimin tanımı yapılacak, kurumsal yönetim ile ilgili teorilere yer verilecektir. Daha sonra kurumsal yönetim uygulamaları ile şirket değeri arasındaki ilişkiyi araştıran literatür bilgisi sunulacaktır. Son olarak da Borsa İstanbul'da bulunan Kurumsal Yönetim Endeksinde (XKURY) yer alan şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları ile şirket değeri arasındaki ilişki incelenecektir. Yapılan inceleme sonucunda Borsa İstanbul'da yer alan Kurumsal Yönetim Endeksi'nde yer alan şirketlerin kurumsal yönetim puanları ile şirket değeri arasında pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
After the globalization spread all around the world, corporate governance has become very popular. This study aims to explain the concepts of corporate governance and the relationship between corporate governance implementions and company valuation. Firstly, corporate goverance will be defined and related theories about corporate governance will be explained. Then literature between corporate governance and company value will be given. And the relation between firm value, which are listed in Corporate Governance Index in Borsa Istanbul and corporate governance implementions will be explained. According to results, corporate governance scores of companies that listed in Borsa İstanbul Corporate Governance Index (XKURY) are positively related to firm valuations.