Ortaokul fen ve teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algı profillerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An examination of middle school science and technology teachers' perception profiles regarding active learning based on various variables
  1. Tez No: 354096
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM NUR AYDEDE YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, Aktif Öğrenmeye İlişkin Algı, Ölçek Geliştirme, Öğretmen Profili, Active Learning, Perception of Active Learning, Scale Developing, Teacher Profile
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algı profillerini çeşitli değişkenler (cinsiyet, yaş, araştırmaya katıldığı bölge, görev yapmakta olduğu yerleşim birimi, okuldaki görevi, meslekte tamamladığı yıl durumu, mezun olunan yüksek öğretim kurumu, öğretmenlik mesleğini seçme şekli, haftalık ortalama ders yükü durumu, öğretmenlik mesleğini sevip sevmeme durumu, lisans mezuniyet not ortalaması) açısından incelemektir. Çalışma 2012-2013 eğitim öğretim yılında Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini ülkemizde görev yapan 26218 ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Türkiye İstatistik Kurumu Düzey 1 seviyesinde bulunan 12 bölgede görev yapan 430 ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Aktif Öğrenmeye İlişkin Algı Ölçeği”araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Verilerin analizinde frekans, ANOVA ve bağımsız gruplar t-testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular aşağıdaki gibidir. • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları cinsiyetlerine göre anlamlı bir şekilde değiştiği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları yaş değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları görev yaptıkları bölge değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları görev yapmakta oldukları yerleşim birimi değişkenine göre anlamlı bir şekilde değiştiği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları okulda bulundukları görev durumları değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları öğretmenlik mesleğinde çalışma yılları değişkenine göre anlamlı bir şekilde değiştiği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları yüksek öğretim mezuniyet durumları değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları öğretmenlik mesleğini seçme nedenleri değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları haftalık ders saati yükleri değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları öğretmenlik mesleğini sevip sevmeme durumları değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği, • Ortaokul Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin aktif öğrenmeye ilişkin algıları lisans mezuniyet not ortalaması değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the middle school Science and Technology teachers' perception profiles of active learning based on various variables. The study was conducted in Turkey during the 2012-2013 academic year. The general survey model was used in the study. The universe of the study was composed of 26218 middle school Science and Technology teachers in Turkey. The research sample was made up of 430 middle school Science and Technology teachers from 12 regions. These 12 regions are from the Turkish Statistical Institute Level 1. In the study“Perception of Active Learning Scale”was developed and applied by the researcher as a data collection tool. Frequency, ANOVA and independent samples t-test analysis techniques were used to analyze data. The findings obtained as a result of the analysis are as follows: • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on gender changed in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on age did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on the region they served did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on the administrative unit they served in changed in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on the position they had at their school did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on seniority changed in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on which higher education institute they graduated from did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on their reasons for choosing the teaching profession did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on how many hours they teach weekly did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on whether they like or dislike their profession did not change in a meaningful way. • Middle school Science and Technology teachers' perception of active learning scores based on their undergraduate (GPA) grade point average did not change in a meaningful way.