Koroner arter damarlarının üç boyutlu yapısının üç farklı açıdan alınmış anjiyogramlarından elde edilmesi
- Tez No: 35414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEMEL KAYIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atardamar, Daralma, Üç boyutlu yapı elde etme. VI, Coronary, Stenosis, 3-Dimensional Reconstruction VII
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Koroner an j iyogramlar in görsel olarak değerlendirilmesi büyük bir değişiklik gösterdiğinden dolayı, koroner damar larının boyutlarının bilgisayar yardımıyla nicel olarak de ğerlendirilmesi aktif bir araştırma alanıdır. Daralmış koroner alterlerinin otopsisi kesit biçimleri nin çoğunun el 1 iptik bir kesit yapısına sahip olduğunu gös termiştir. Tek bir bakışa ait parlaklık dağılımına bakılarak yapılan daralma ölçümü ciddi hataya neden olur. Hatta bir elipsin tek bir şekilde eldesi üç farklı açıdan alınmış par laklık dağılımlarını gerektirmesinden dolayı iki farklı açı dan alınmış parlaklık dağılımlarının bir eliptik kesitinin eldesinde yeterli değildir. Bu tezde, ilk olarak herhangi bir elipsin herhangi bakı şa ilişkin parlaklık dağılımı verilmektedir. Bu model gürültü ve buğulamayı hesaba katmaktadır. Parlaklık dağılımlarının parametrelerinin kestirimi için bir doğrusal olmayan para metre kestirim yöntemi kullanılmaktadır. ikinci olarak, üç boyutlu yapıyı elde etme algoritması tanı 1 1 lmaktadı r. Son olarak, üç boyutlu yapısının kompütürde üretilmiş verideki performansı verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THREE-DIMENSIONAL RECONSTRUCTION OF CORONARY ARTERIAL TREES USING ITS ANGIOGRAMS TAKEN FROM THREE DIFFERENT ANGLES Due to relatively large variability of visual interpretation of coronary angiograms computer-aided quantitative analysis of coronary arterial dimensions has been a prominent area of research. Luminal configurations of the stenotic coronory arteries at autopsy reveal that the cross-section of arteries are usually elliptic. The measurement of the severity based on the analysis of intensity distribution taken from a view can lead to drastic error. Even more, analysis of intensity distribution taken from two different views is not enough to reconstruct the an elliptic cross-section due to the fact that unique reconstruction of an ellips requires at least three intensity distributions of the ellips taken from different views. In this thesis, firstly, the intensity distribution of an ellips in any view is introduced. This model takes into account noise and blurring. A nonlinear parametric model is used to estimate the parameters of the intensity di str ibut ions. Secondly, the 3-dimensi onal reconstruction algorithm is described. Finally, performance analysis of the 3-dimensional reconstruction algorithm on computer-generated data is given.