Gaziantep il merkezindeki çeşitli soğutma sistemleri ve su sistemlerinde legionella pneumophila varlığının araştırılması
Investigation of the presence of legionella pneumophila in various cooling systems and water systems in Gaziantep city center
- Tez No: 354340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ, PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Legionella pneumophila, Gaziantep, water system
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Gaziantep il merkezinde bulunan okul, hastane ve otellere ait su depolarının, musluk sularının, soğutma sistemlerinin, musluk ve duş başlıklarının Legionella pneumophila varlığının saptanması ve serogruplarının belirlenmesi araştırılmıştır. Kasım 2012 Haziran 2013 tarihleri arasında 82 (26.19%) su örneği ve 231(73.80%) sürüntü örneği olmak üzere toplam 313 örnek çalışmaya dahil edilmiştir. Alınan su ve sürüntü örnekleri GVPC-Medium besiyerine ekilerek 37 °C'de 15 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası şüpheli koloniler gram boyama yapılarak TSA ve GVPC-Medium besi yerlerine ayrı ayrı ekilerek 37 °C'de 48 saat inkübsayona bırakılarak identifikasyon yapılmıştır. L. pneumophila kolonileri Lateks aglütinasyon testi (OXOİD) ile serotiplendirilmiştir. Toplam 313 örnekten 93 (29.71%) tanesi L. pneumophila olarak saptanmıştır. Saptanan L. pneumophila'ların 74 (79.56%)'ünün serogrup 2-14 olduğu, 19 (20.43%) tanesinin ise serogrup 1 olduğu belirlenmiştir. L. pneumophila'nın Gaziantep ilinde birçok merkezi su sisteminde kolonize olduğu gösterilmiştir. Bu alanların insanlar açısından enfeksiyon kaynakları olabileceği düşünülerek tarama amacıyla su sistemlerinden kültürler alınmalı, gerekirse dekontaminasyon uygulamaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
İn this study, the presence of Legionella pneumophila located in water tank, tap water, cooling systems, faucets and shower heads in schools, hospitals and hotels in Gaziantep City center was investigated and their serogroups were determined. Between November 2012 and June 2013, 82 L. pneumophila in water samples and 231 (73.80%) L. pneumophila in swab samples from cooling systems, taps and shower heads were included in the study. Water and swab samples were inoculated in GVPC-Medium and incubated at 37 °C for 15 days. After incubation, suspected colonies were performed with gram staining and inoculated in TSA and GVPCMedium separately, and then incubated at 37 °C for 48 hours for identification. L. pneumophila colonies were serotyped with latex agglutination test (Oxoid). 93 (29.71%) of 313 samples were L. pneumophila. 74 of detected L. pneumophila is serogroups 2-14, 19 (20.43%) of them were the serogroup 1. L. pneumophila in many central water system in Gaziantep was has been shown to be colonized. These areas may be sources of L. pneumophila infection for humans. So we suggested that screening cultures should be taken from water systems in Gaziantep City center and, it is needed decontamination applications should be performed.