Leirus Abdullahbayrami akrep zehrinin sıçanlarda lethal doz (LD50) seviyesinin belirlenmesi
Scorpion venom Leirus Abdullahbayrami determining the level of lethal doses (LD50) in rats
  1. Tez No: 354343
  2. Yazar: İSMAİL ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED İSMAİL VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Skorpionizm, Leirus abdullahbayrami, medyan letal doz, Scorpionism, Leirus abdullahbayrami, the medyan letal dose
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ilk kez kayıt edilen Leirus abdullahbayrami türü akrebin, medyan letal dozunu (LD50) belirlenmesi için, Gaziantep'in Nizip ilçesinden 20 adet örnek, Haziran ? Temmuz 2011 tarihlerinde toplanmıştır. Gaziantep Üniversitesi, Yerel Etik Kurulundan ilgili izin alındıktan sonra, 155 adet fare Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Deney Hayvanları Laboratuvarından temin edilerek denemeler gerçekleştirilmiştir. Elektriksel Uyarım ve Maserasyon Metotları kullanılarak akreplerden zehir alınmıştır. Ayrıca her metotta, LD50 hesaplamaları için Trevan (1927), Behrens ve Karber (1935), Miller ve Tainter (1944) ve Randhawa (2009) yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak Leirus abdullahbayrami akrep türünün LD50 değerleri maserasyon metodu için, Behrens ve Karber Yöntemi'ne göre LD50 = 5.75 mg/kg, Randhawa Yöntemi'ne göre LD50 = 6,16±0,14 mg/kg, % 95 güven aralığı ise 6,02 ? 6,3; elektriksel uyarım metodu, Behrens ve Karber Yöntemi'ne göre LD50 = 3.94 mg/kg, Randhawa Yöntemi'ne göre LD50 = 4,17±0,1 mg/kg, % 95 güven aralığı ise 4,07 ? 4,27 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the medyan letal dose (LD50) of the scorpion species, Leirus abdullahbayrami that was a first record from the Southeastern Anatolia Region, was determined. A total of 20 samples were collected from June to July 2011 in Gaziantep province, Nizip distinct. Primarly, related permissions from the Local Ethics Committee on University of Gaziantep was obtained. Experimets were conducted on 155 mice provieded from the Animal Experimental Laboratory-Medicine Faculty of Gaziantep University. Electrical Stimulation and maceration methods were used to obtain the poison from the scorpion. In addition, LD50 calculations of each methods were done according to Trevor (1927), Behrens and Karber (1935), Miller and Tainter (1944) and Randhawa (2009). Consequently, in the case of maceration method, LD50 values of scorpion venom of Leirus abdullahbayrami were 5.75 mg/kg and 6,16±0,14 mg/kg with Behrens-Karber and Randhawa calculations, respectivelly. The 95% confidence interval was 6,02 ? 6,3. Electrical stimulation method resulted LD50 values of 3.94 mg/kg and 4,17±0,1 mg/kg for Behrens-Karber and Randhawa calculations, respectivelly. The 95% confidence interval was 4,07 ? 4,27.