Duhok (Irak) ili aktarlarında ve pazarlarında satılan tıbbi bitkilerin sistematikteki yerlerinin belirlenmesi
Determination of medicinal plants sold in herbalists and bazaars of Duhok city(Iraq)
- Tez No: 354342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitkiler, Alternatif tıp, Sistematik, Duhok, Irak, Medicinal plants, Alternative Medicine, Systematics, Duhok, Iraq
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, 2011-2012 yılları arasında Duhok ilinde (Kuzey Irak) gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Duhok ilinde doğal olarak yetişen ve tarımı yapılan bazı bitkilerin alternatif tıpta kullanımı ve bu bitkilerin sistematikteki yerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda 27 familya ve 46 cinse ait 49 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 2'si Coniferophyta divizyosuna, 1'i Pteridophyta divizyosuna ve 46 taksonda Magnoliophyta divizyosuna dahildir. Bu kapsamda bölgede bulunan ve en çok sayıda taksona sahip olan familyalar 5 taksonla Rosaceae, daha sonra sırası ile 4 taksonla Fabaceae ve Lamiaceae, 3 taksonla Apiaceae, Asteraceae, Cucurbitaceae ve Poaceae familyalarıdır. Tespit edilen taksonların sistematikleri, habitatları, çiçeklenme zamanları, yöresel adları ve alternatif tıpta kullanımları gibi bazı etnobotanik özellikleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between the years 2009-2012 in Duhok Province (Northern Iraq). In this study, the uses of some native and cultivated plants in alternative medicine and the systematics of these plants were attempted to determine. As a result of the study, 49 taxa belonging to 46 genera and 27 familia were determined. From these 49 taxa, 2 taxa belong to Coniferophyta division, 1 taxon belongs to Pteridophyta division and the remaining 46 taxa belong to Magnoliophyta division. In this context, families existing in the region and possessing utmost number of taxa are Rosaceae with 5 taxa, Fabaceae and Lamiaceae with 4 taxa, Apiaceae, Asteraceae, Cucurbitaceae and Poaceae with 3 taxa, respectively. Identified taxa's systematics, habitats, flowering times and some ethnobotanical features like local names and the use in alternative medicine was given.