Neotecronic characteristics of the central part of the Tuzgölü fault zone around Mezgit (Aksaray)
Tuzgölü fay kuşağının orta kesiminin neotektonik özellikleri, mezgit (Aksaray) dolayı
- Tez No: 35439
- Danışmanlar: DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: stratigrafi, yapısal jeoloji, Tuzgölü fay kuşağı, Peçenek havzası, Mezgit (Aksaray), stratigraphy, structural geology, Tuzgölü fault zone, Peçenek basin, Mezgit (Aksaray)
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Tuz gölü fay kuşağının (TEK), Şereflikoçhisar ve Aksaray arasındaki kesiminin, (Mezgit dolayı) neo tektonik özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanı içinde yüzeyleyen kaya birimleri yaşlıdan gence doğru şunlardır: Tersiyer öncesi temel kayalar (Ortaköy granitoyidi), Geç Kretase-Eosen yaşlı bir yay önü istifi (Tuz gölü grubu), Oligo-Miyosen yaşlı evaporit içeren karasal bir istif (Mezgit formasyonu), Miyo - Pliyosen yaşlı fluviyal-gölsel bir istif (Peçenek grubu). Alandaki en genç birimler Pliyo- Kuvaterner yaşlı talus çökelleri (Hıdırlı formasyonu) ve güncel alüvyon çökelleridir. Tüm istifler altındaki birimi uyumsuz olarak örtmektedir. TFK fay kuşağı 2 km genişliğinde KB-GD gidişli birçok faydan oluşmuştur. Faylar eğim-atım bileşeni fazla olan verev faylardır ve alan içinde bir horst oluştururlar. TFK Geç Miyosen'de oluşmaya başlamış ve halen diridir. Peçenek baseninin oluşumunu denetlemiştir. TFK' nin oluşumu bölgedeki sıkıştırma rejiminin genişleme rejimine dönüşmesinin bir kaydıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONIC CHARACTERISTICS OF THE CENTRAL PART OF THE TUZGÖLÜ FAULT ZONE AROUND MEZGİT (AKSARAY) LEVENTO?LU, Haluduıı M. S. in Geological Engineering Supervisor: Dr. Vedat TOPRAK September, 1994, 86 pages Neotectonic characteristics of the Tuzgölü fault zone (TFZ) is investigated around Mezgit, between Şereflikoçhisar and Aksaray. Rock units exposed in the study area are, from bottom to top, pre-Tertiary basement rocks (Ortaköy granitoid), a forearc sequence of Late Cretaceous-Eocene (Tuzgölü group), a continental clastic sequence with thick evaporites of Oligo-Miocene (Mezgit formation), and a fluvial to lacustrine sequence of Mio-Pliocene age (Peçenek group). The yongest units in the area are Plio-Quaternary talus deposits (Hidrrh formation) and recent alluvial deposits. All the sequences unconformably overlie the older units. Tuzgölü fault zone, with a width of 2 km, is composed of several faults striking NW-SE. The faults are oblique with dip-slip component being dominant which form a horst in the region. The TFZ is initiated during Late Miocene and is still active. It has controlled the development of the Peçenek basin. Initiation of the TFZ is the record of the change in the tectonic regime from compression to extension.