Orta Karadeniz Bölgesi'nde yayılış gösteren bazı Tanacetum L. (Asteraceae) taksonları üzerinde morfolojik ve anatomik bir araştırma
A morphologicial and anatomical investigation on some Tanacetum L.(Astraceae) taxa distrubuted in Middle Black Sea Region
  1. Tez No: 354441
  2. Yazar: ŞABAN DERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY AYTAŞ AKÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Compositae, Tanacetum, anatomi, morfoloji, mikromorfoloji, Compositae, Tanacetum, morphology, anatomy, micromorphology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesi'nde yayılış gösteren Tanacetum L. (Asteraceae) cinsine ait 4 tür (T. macrophyllum, T. parthenium, T. poteriifolium ve T. vulgare) morfolojik, mikromorfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. Türlerin tüm morfolojik özellikleri incelenerek, kantitatif olanların ölçümleri alınmıştır. Elde edilen bulgular, Türkiye Florası ile karşılaştırılmış ve ilave bilgiler elde edilmiştir. Türlerin gövde, yaprak, ligulat çiçek, disk çiçek, aken ve fillari örneklerinin mikromorfolojik özelliklerinin incelenmesi sonucu, taksonlar arasında bazı farklılıklar tespit edilmiştir. Mikromorfolojik çalışmalar, bu organlar üzerinde bulunan örtü ve salgı tüylerinin önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Anatomik araştırmalar, her taksona ait örneklerin kök, gövde ve yapraklarından alınan enine kesitler ve ayrıca yaprak yüzeysel kesitleri üzerinde yapılmıştır. Elde edilen sonuçların, Tanacetum cinsinin genel anatomik yapısını yansıttığı görülmüş, bununla birlikte bazı farklılıklar da tespit edilmiştir. Türlerin anatomik özellikleri karşılaştırılarak, aralarındaki farklılıklar ortaya konulmuştur. Kökte korteks tabakasında salgı kanallarının varlığı ve belirgin bir özün bulunuşu türler arasında farklılıklar göstermektedir. T. macrophyllum'un gövdesinde epiderma altında uzamış parenkimatik hücrelerden oluşan bir parenkima tabakasının varlığı ayırt edici bir özelliktir. Yaprak anatomisi ise genel benzerlik göstermekle beraber, T. vulgare'nin ekvifasiyal mezofile sahip olduğu belirlenmiştir. Bu tür, bifasiyal mezofile sahip olan diğer 3 türden farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, four species of Tanacetum L. (Asteraceae) (T. macrophyllum, T. parthenium, T. poteriifolium ve T. vulgare) which are distributed in the Middle Black Sea Region were investigated by view of morphology, micromorphology and anatomy. All morphological characters of species were examined and the quantitative ones were measured. The findings were compared with Flora of Turkey and the additional information was obtained. Some differences between taxa were determined with the investigation of micromorphological characters of stem, leaf, ligulate flower, disc flower, achene and phyllaries.Micromorphological studies revealed that surface and glandular trichomes on these organs showed important differences. Anatomical studies were made on cross sections of the root, stem and leaf and the surface sections of leaf of these specimens included in each taxa. The obtained results exhibited the general anatomical structure of Tanacetum genus. In additional, some differences were determined. The anatomical characters of species were compared with each other and the differences among species were determined. The presence of secretory cavities and a prominent pith in the root varied between species. The parenhymatic layer which consists of elongated parenchymatic cells in the stem of T. macrophyllum are distinguishing character. Leaf anatomy showed general similarity among taxa, although it was determined that T. vulgare had ecvifacial mesophyll. This species are different from the other three species which have bifacial mesophyll.