Yapısında schiff bazı bulunduran oksim ligand ve metal komplekslerinin sentezi ve spektroskopik karakterizasyonları
synthesis and spectroscopic investigation of schiff base including oxime ligands and their metal complexes
  1. Tez No: 354468
  2. Yazar: TAŞKIN BASILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-kloroglioksim, Oksim, Kompleks, Spektroskopi, Anti-chloroglyoxime, Oxime, Complex, Spectroscopy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Oksim bileşikleri; organik, analitik, anorganik, endüstriyel ve biyokimyanın birçok alanında değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda terapatik etkileri nedeniyle oksimler tıpta özellikle kanser gibi hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan ilaçların geliştirilmesinde önem kazanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmalarda schiff bazı içeren oksim bileşiklerinin terapatik etkilerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Bu çalışmada; anti-kloroglioksim ile farklı amin türevi bileşikleri kullanılarak substitue aminoglioksim ligandları sentezlenmiştir. Sentezlenen ligandların Ni(II), Cu(II), Co(II) kompleksleri elde edilmiş ve spektroskopik yöntemlerle yapıları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonunda elde edilen üç farklı aminoglioksim ligandının bilinen organik çözücülerde çözündüğü görülmüştür. Ancak metal komplekslerinin çözünürlüğünün düşük olduğu bulunmuştur. Elemental analiz sonuçları Ni(II) ve Cu(II) komplekslerinde metal/ligand oranının 1:2 olduğunu; Co(II) komplekslerinde ise oksim ligandı ile birlikte 2 mol suyun metale koordine olduğunu göstermektedir. Manyetik duyarlılık sonuçlarına göre Ni(II) ve Cu(II) kompleksinin kare düzlem, Co(II) kompleksinin oktahedral geometriye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Oxime compounds are used for different objects in large fields of organic, İnorganic, industriel and biochemistry. However recently because of their therapeutic effects, oximes are getting more important at medicine to develop drugs for disease such as cancer. Studies, have been doing for this purpose, show that oxime compounds those contain schiff bases, have more therapeutic effects than the ones not contain. In this work, the substitue aminoglyoxime ligands were synthesized by using anti-chloroglyoxime and some different amine compounds. After Ni(II), Cu(II), Co(II) complexes of these ligands were obtained, the structures of these ligands and their complexes were investigated by spectroscopic methods. As a result of experimental studies; it has been observed that three different aninoglyoxime ligands which were synthesized are soluble in general organic solvents. However solubilities of metal complexes are too low. Elemental analysis results show that; metal/ligand ratio in Ni(II) and Cu(II) complexes are 1:2 and in Co(II) complexes two moles water coordinated with metal as well as oxime ligands. It was found in the magnetic susceptibility results Ni(II) and Cu(II) complexes have square planar and Co(II) complex has octahedral geometry.