E-collaboration based management control model for supply chains (sc' s)
Tedarik zincirleri için e-işbirliği tabanlı yönetim kontrol modeli
- Tez No: 354496
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞ'E ÇELEBİ, DOÇ. DR. GÜNER GÜRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: e-işbirliği, yönetim kontrol modeli geliştirme, tedarik zinciri, E-collaboration, Management Control Model Development, Supply Chain
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yeni dönem tedarik zinciri entegrasyonu, Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin ötesine geçip, çok boyutlu ve dengeli bir yaklaşımla kurumların tüm içsel ve dışsal süreçleri için ?işbirliği? gerektirmektedir.Bu açıdan bakıldığında, Kurumsal Karne ve SCOR (Tedarik Zinciri Operasyon Referans) Modeli gibi mevcut model, yaklaşımları ve uzantılarının kısıtlamaları ve sakıncaları literatürde ispatlanmıştır. Bu yaklaşımlar yeni dönem tedarik zincirleri için bütünsel bir yönetim kontrol modeli sağlamaktan uzaktır.Bu nedenle, disiplinlerarası Tedarik Zinciri alanı, halen mevcut bilgi teknolojileri uygulamalarını kullanan, web tabanlı, birlikte iş yapabilir bir teknolojik alt yapı üzerinde, tüm tedarik zinciri süreçlerinin ?e-işbirliği tabanlı? olarak müşterek planlanmasını ve yönetimini sağlayacak, aynı zamanda ?birlikte risk planlama ve yönetimi? de içerecek bir yönetim kontrol modeline ihtiyaç duymaktadır.Bu tezde, e-işbirliği tabanlı bir yönetim konrol modeli geliştirilmiştir. Tasarlanan model, tedarik zinciri süreçlerinin performans ve risk açısından ortak planlanma, kontrol, raporlama ve erken uyarı mekanizmalarını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
New era of supply chain integrity (integration beyond Enterprise Resources Planning- ERP) demands ?collaboration? for all internal and external processes of an enterprise, requiring a ?balanced? approach along multiple dimensions.In this regard, drawbacks and limitations of current models and approaches like Balanced Score Card (BSC), Supply Chain Operations Reference (SCOR) Model and its extensions are already proven and they are far from providing an ?overall management control solution to meet the needs of new era of supply chain?.As such, the interdisciplinary field of supply chain, coupled with web-enabled, interoperable technological infrastructure is still in need of an ?e-collaboration-based? management control model which allows joint planning and management of supply chain processes, including ?collaborative risk planning and management? and utilising IT applications.In this thesis, a supply chain management control model is developed based on e-collaboration. The designed model provides joint planning, control, reporting and embedded warning mechanisms for supply chain management processes of both performance and risk measures.