Suşehri (Sivas) bölgesinin etnobotanik açıdan değerlendirilmesi
The evaluation of ethnobotany on the area of Suşehri (Sivas)
- Tez No: 354538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERTESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Suşehri, Sivas, Ethnobotany, Suşehri, Sivas
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada Suşehri (Sivas) yöresinde halkın yararlandığı ve yaşamında yeri olan bitkileri belirlemek için etnobotanik araştırmalar yapıldı. Bu amaçla Suşehri ilçe merkezi ve merkeze bağlı köylere gidilerek anketler yapıldı. Etnobotanik değere sahip 125 bitki örneği toplandı ve bu örnekler herbaryum tekniklerine göre kurutuldu. Bu bitkilerle ilgili çeşitli etnobotanik bilgiler derlendi. Ulaşılan bilgiler ve sonuçları metin içerisinde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre yörede etnobotanik kullanımı olan 125 bitki (takson) tespit edildi. Bu bitkilerin en fazla kullanım alanları tıbbi (68), gıda (63), hayvansal gıda (28), eşya (19), süs (5), ve diğer (10) takson olarak belirlendi.Kullanım amaçlarına göre yüzde oranları tıbbi %35, gıda %33, hayvansal gıda % 15, eşya % 10 , süs % 3 ve diğer % 4 olarak tespit edildi. Ayrıca bu bitkilerin familyalara göre dağılımı ve yüzdeleri belirlendi Tür sayısı bakımından en fazla kullanımı tespit edilen ilk 4 familyanın Asteraceae(14), Rosaceae (14), Apiaceae (8) ve Fabaceae (8) olduğu belirlendi. 2013, xv+224 sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, ethnobotany survey has been made in order to characterize the plants which are important in economic and people take advantage of. For this aim, a survey has been made in Suşehri city center and settlements close to here. 125 plant samples with ethnobotany feature have been picked and defoliated using herbarium technique. The different kinds of ethnobotany information related to these plants have been gathered. The informations reached and its outcome have been mentioned in detail in this passage. According to the survey results 125 plants (taxon) have been qualified as used ethnobotany way in the area. These plants have been used mostly in medical (68) ,food (63), food of animal origin (28), goods (19), ornament (5) and other aims (10). The percentages according to the aim they are used %35 medical, %33 food, % 15 food of animal origin, % 10 goods, %3 ornament and % 4 other aims. Furthermore, the distribution of these plants by family and the percentages have been determined. The first 4 families mostly used with the respect to kinds are these: Asteraceae (14), Rosaceae (14), Apiaceae (8) and Fabaceae (8). 2013, xv+224 pages