Farklı güzel sanatlar ve spor lisesi mezunu öğrencilerin Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarında okutulmakta olan müziksel işitme okuma ve yazma dersinin başlangıç düzeyini belirlemedeki etkileri
The influence of different fine arts and sports high school graduates on determining the level of hearing writing and reading music beginner classes taught in music education specializations
  1. Tez No: 354629
  2. Yazar: ALİ BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. SADIK ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müziksel işitme okuma ve yazma, güzel sanatlar ve spor lisesi, müzik eğitimi, Hearing, writing and reading music, fine arts and sports high school, music education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalları' nda okumakta olan farklı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri' nden mezun olan öğrencilerin Müziksel İşitme Okuma ve Yazma dersinin başlangıç düzeyindeki etkilerini tespit etmektir.Araştırma, durum tespitine yönelik betimsel bir çalışmadır. Literatür taramasının ardından, anket formlarıyla elde edilen veriler, SPSS 19 istatistik programında frekans (f) ve yüzde (%) değerleriyle çözümlenerek yorumlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye' deki Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalları' nda öğrenim görmekte olan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi mezunu öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 2013- 2014 eğitim- öğretim yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Uludağ Üniversiteleri' nin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalları' nda öğrenime başlayan Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi mezunları oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda, GSSL mezunu öğrencilerin mezun oldukları okullardaki MİOY derslerinin farklı düzeylerde ve alanın uzmanı olmayan öğretmenler tarafından işlendiği tespit edilmiştir. Bu sebeplerden, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında işlenen MİOY derslerinin başlangıç düzeyinde zorluklar yaşanmaktadır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda, başlangıç seviyesinde yaşanan sorunlara ve MİOY derslerinin daha verimli ve etkili işlenmesine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to ascertain the influence of different Fine Arts and Sports High School graduates, studying Music Education Specializations at the Faculty of Education, Fine Arts Education Department, on determining the level of Hearing, Writing and Reading Music Beginner Classes. This research is a descriptive study done in order to perform a due diligence. After analyzing the literature on this subject, the data obtained by the questionnaire was examined using frequency (f) and percentage (%) values by the SPSS 19 statistic program.The study was conducted on graduates of Fine Arts and Sports High School studying Music Education Specializations at the Faculty of Education, Fine Arts Education Department in Turkey. Aforesaid group of Fine Arts and Sports High School graduates was taken from Music Education Specializations at the Faculty of Education, Fine Arts Education Department of Gazi University, Niğde University, Konya Necmettin Erbakan University and Uludağ University, during fall semester of 2013 – 2014 academic year.At the end of the study it emerged that the Hearing, Writing and Reading Music Classes taken previously by the Fine Arts and Sports High School graduates had been taught, at different levels, by non-specialist teachers. Therefore difficulties occur during the Hearing, Writing and Reading Music Beginner Classes at the Music Education Specializations of the Faculty of Education, Fine Arts Education Department.As a result of the studies, in order to make the beginner classes more efficient and effective, and to eliminate the difficulties occuring during the classes, some suggestions have been made.