Çocuk Trafik Eğitim Parkı kullanımının ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin trafik güvenliği dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of the use of the Traffic Training Parks upon the attitudes of the 4th year students towards the traffic education course
- Tez No: 354628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Trafik, Education and Training, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik, Eğitim Parkı, Çocuk, Ġlköğretim, Trafik Eğitimi Dersi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de okullarda verilen trafik güvenliği eğitiminin genel bir değerlendirmesini yapıp ilkokullarda trafik eğitimindeki temel sorunlara değinerek, çocuk trafik eğitim parklarının trafik eğitiminde kullanılmasının, öğrencilerin Trafik Güvenliği dersine yönelik tutumlarına etkisini belirleyerek Trafik Güvenliği eğitiminin okullarda daha çağdaş ve etkili verilmesi bağlamında bilimsel öneriler sunmaktır. Araştırma Çankaya ilçesine bağlı Sarar İlkokulu 4.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Bunun için yaklaşık eşit öğrenci sayısına sahip iki sınıf belirlenmiş sınıflardan birisi trafik güvenliği dersine ek olarak uygulamalı çocuk trafik parkında eğitim almış diğer sınıf ise sadece trafik güvenliği dersinin kazanımları doğrultusunda çalışmaya dâhil edilmiştir. Her iki sınıfın ''Trafik Eğitimine İlişkin Tutum Ölçeğine'' vermiş oldukları cevaplar çerçevesinde çalışmaya ilişkin sonuçlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda çocuk trafik eğitim parkına giden ve gitmeyen öğrencilerin trafik güvenliği dersine karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Çocuk trafik eğitim parkına giden öğrencilerin gitmeyenlere göre trafik eğitimi dersine karşı daha olumlu bir bakış açısına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The gool of this study is to make general evaluation in order to enlighten the problems related to the traffic security education given in the schools in Turkey and make proposals for the modernization of the traffic education by the use of traffic training parksThe study was carried out on 4th year elementary education students studying in Sarar Elemantary School located in Çankaya town of Ankara province. There were two classes with equal number of students taken as control and experimental groups. The experimental group ws given trafic course taught ourse with practice in a traffic park while the control group was not subjcted to such application. The results given by the students to '' The Attitude Scale Towards Traffic Education'' were used to define the attitudes towards the traffic education.According to the data obtained from the study there was a significant relation between the students who regularly visit the traffic training parks and who never go there as regards to the attitude towards the traffic education course. The students who regularly visit these parks were found to develop a much more positive view towards the lecture than the ones who never go these parks. Keyword: Traffic Education Park, Children, Primary Education, Traffic Education Course