Bilimsel süreç becerileri ile fizik öğretim programında yer verilen problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between scientific process skills and problem solving skills stated in the physics curriculum
- Tez No: 354634
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretim Programı, Problem Çözme Becerileri, Bilimsel Süreç Becerileri, Physics Curriculum, Problem Solving Skills, Scientific Process Skills
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2011 yılında güncellenen Fizik Öğretim Programı' nda yer verilen Problem Çözme Becerileri ile Bilimsel Süreç Becerileri arasında ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla betimsel ve ilişkisel alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de bulunan tüm Anadolu Liseleri oluşturmaktadır. Örneklemi belirlemek için Türkiye İstatistik Kurumu'nun belirlemiş olduğu İstatistiki Bölgeleme Birim Sınıflandırması (İBBS)' na göre Düzey 1 (12 bölge birimi NUTS-1) 'den yararlanılmıştır. Bu kapsamda örnekleme dahil edilen 12 bölgeden rastgele iller seçilmiş ve bu illerde yine rastgele seçilen Anadolu Liselerinin 11. sınıfında fizik dersi görmekte olan toplam 553 öğrenci alınarak örneklem oluşturulmuştur. Bu örneklem, tabakalı örnekleme yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için, Fizik Öğretim Programı' nda yer verilen Problem Çözme Becerileri araştırmacı tarafından beşli Likert tipinde düzenlenmiş ve düzenlenen bu ölçeğe Problem Çözme Becerileri Ölçeği (PÇBÖ) adı verilmiştir. Hazırlanan bu ölçeğin güvenirlik katsayısı (Cronbach Alpha) 0.88 olarak bulunmuştur. Ayrıca, Temiz (2007) tarafından geliştirilen Bilimsel Süreç Becerileri Ölçme Testinin bir bölümü olan Değişkenleri Belirleme ve Hipotez Kurma Becerileri Ölçme Testi (BSBÖT)' nde yer alan 60 sorudan oluşan çoktan seçmeli test kullanılarak veriler toplanmıştır. Bu testin güvenirlik katsayısı (Cronbach Alpha) ise bu araştırmada 0.94 olarak bulunmuştur. Bu iki test; 2012-2013 eğitim-öğretim yılında örneklem olarak seçilen 12 bölgede belirlenen 553 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri test etmek için ANOVA, MANOVA, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi teknikleri uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Fizik Öğretim Programı' nda yer verilen Problem Çözme Becerileri ile Bilimsel Süreç Becerileri arasında düşük düzeyde (Spearman's rho korelasyon katsayıları 0.174) bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate whether there is a relationship between the problem solving skills included in the physics curriculum revised in 2011 and the scientific process skills. With this aim, descriptive and correlational analyses were used. All the Anatolian High Schools in Turkey constitute the population of the study. The sample of the study was determined through using Statistical Regional Unit Classification developed by Turkish Statistical Institute. For this study, level 1 class (12 regional units NUTS-1) was chosen. The sample included 553 eleventh grade students who were from Anatolian High Schools selected randomly from each province selected randomly from 12 regions. Stratified random sampling method was used in determining the sample of the study. In order to gather data, problem solving skills included in the physics curriculum were organized as five-point Likert type by the researcher and this scale called Problem Solving Skills Scale (PSSS). The Cronbach alpha reliability coefficient of the PSSS was found to be 0.88. Moreover, the data were collected through a multiple choice test with 60 items included in the Determination of Variables and Hypothesizing Skills Test (DVHST) that is a part of the Scientific Process Skills Test developed by Temiz (2007). The Cronbach alpha reliability coefficient of the DVHST was found to be 0.94. These two tests were administered to 553 students chosen in 12 regions in 2012 - 2013 academic year. The data were analyzed by using the SPSS program. During the data analysis process ANOVA, MANOVA, Mann Whitney U Test, and Kruskal Wallis Test were used. Analysis of the data indicated that there was a low correlation (Spearman's rho correlation coefficient was 0.174) between problem solving skills stated in the physics curriculum and scientific process skills.