Ankara ili Beypazarı ilçesinde bulunan Dival işi ürünler
The products with Dival kind of embrodiery in Beypazari district of Ankara
- Tez No: 354635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KÖKLÜ KASAPLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Beypazarı, el sanatları, işleme, kültür, örf adet, yöresel kadın kıyafetleri, düğün adetleri, Beypazarı, handicrafts, embroidery, culture, uses and customs, local women clothes, wedding customs
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nakış Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 628
Özet
Bu çalışmada, Ankara ili Beypazarı ilçesinde bulunan Dival işi işlemeli ürünler incelenmiştir. Araştırmayla bu alanda yapılacak eğitim öğretim çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Araştırma materyalini Ankara ili Beypazarı ilçesinde bulunan 82 adet Dival işi işlemeli ürün oluşturmaktadır. Çalışma tarama modeline dayalı betimsel bir araştırmadır. Araştırma kapsamında literatür taraması yapılarak; Beypazarı ilçesinin tarihi gelişimi, coğrafi konumu, ekonomik durumu, nüfus yapısı, kültürel yapısı, örf ve adetleri, kadın kıyafetleri, düğün adetleri, sanat, el sanatları, işleme, işlemenin tarihçesi ve Türklerde işlemenin tarihçesi incelenmiş Beypazarı yöresi Dival işlemli ürünler tespit edilmiş ve işleme teknikleri araştırılmıştır. Hazırlanan bilgi formları doğrultusunda tespit edilen ürünlerin özellikleri incelenerek belirlenmiştir. İnceleme sonucu elde edilen verilere göre; Beypazarı'nda kullanılan Dival işi işlemeli ürünlerin çeşit, boyut, kullanılan gereç, teknik, renk, motif ve kompozisyon özellikleri ile bugünkü durumları tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuç bölümünde bilgi formlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. İlgili bulgular doğrultusunda elde edilen sonuçlar ve sonuçlara bağlı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,the products with Dival kind of embroidery in Beypazarı district of Ankara were examined.By this research,it was intended to contribute to the education and training in this field. Research material has contained 82 products with Dival kind of embroidery which are in Beypazarı district of Ankara. The research is a descriptive model based on survey method. The research was conducted by examining the literature about Beypazarı's historical development, geographical location, economic situation, demographic al structure, culture, uses and customs, women's clothes, wedding customs, art, handicrafts, embroidery and the history of embroidery in Beypazarı.On the other hand,the history of Turkish embroidery was examined, Dival kind of embroidery in Beypazarı zone were determined and the techniques of embroidery were searched. The features of the products determined were identified by reviewing according to prepared data forms. According to the results obtained by researches, the features of kinds,dimensions,tools that are used, techniques,colours, motif and composing of Dival kind of embroidery products used in Beypazarı were determined. At the result section of the research,the evaluation of data forms were made. According to the related findings,the results which had been obtained and some recommendations about them were presented.