İlköğretim II. kademe Türkçe ders kitaplarındaki sözcük çalışmalarının yöntem-teknik ve Türkçe öğretim programındaki kazanımlar açısından incelenmesi
The investigation of word studies in Turkish study books in terms of goals in approaches and techniques and Turkish education programme in Turkish study books for primary schools grade 2nd
- Tez No: 354644
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER NURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil, ana dili, sözcük, sözcük dağarcığı, yöntem-teknik, Türkçe Öğretim Programı ve Türkçe Ders Kitabı, Language, mother tongue, word, word power, approaches and techniques, Turkish Education programme and Turkish Study Book
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma, İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarının sözcük çalışmaları etkinliklerini, kullanılan yöntem-teknik ve programdaki kazanımlar açısından değerlendirmeyi hedeflemektedir. Tarama modeli kullanılan çalışmanın örneklemini 6, 7 ve 8. sınıflar düzeyinde 2007-2008 eğitim-öğretim yılından itibaren kullanılan -6.Sınıflara ait Evren, Doku ve Pasifik yayınları; 7. sınıflara ait Gizem, MEB ve Pasifik yayınları; 8.sınıflara ait Bisiklet, Pasifik ve Tav yayınları- ders kitapları oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında Türkçe Öğretim Programı ve çeşitli kaynaklar incelenmiş, genel kavramsal çerçeve çizilmiş ve konuyla ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında, seçilen Türkçe ders kitaplarının sözcük çalışmaları, kullanılan yöntem-teknik, içerdikleri sözcükler ve karşıladıkları kazanımlar Türkçe Öğretim Programı temel alınarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda Türkçe ders kitaplarının çoğunda -birkaç istisna dışında- etkinliklerin programdaki kazanımlarla örtüştüğü gözlenmiştir. Ancak bazı yayınevlerinin sözcük çalışmalarını çok tekdüze hazırladığı, yöntem ve teknik çeşitliliğine yer vermediği; bir kısım yayınevlerinin ise sözcük çalışmalarının kapsamının yetersiz olduğu görülmüştür. Tüm bu incelemeler ve araştırmalar neticesinde sözcük çalışmalarının verimini artırmak için birtakım öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate in terms of approaches and techniquies which was used in the Turkish study books and goals in programmes for 6th, 7th, and 8th grade. The selected studies which was used for scanning model have been using since 2007-2008 education term, and these Turkish study books are, Evren, Doku, and Pasifik publishings for 6th grade, Gizem, MEB and Pasifik publishing for 7th grade, Bisiklet, Pasifik, and Tav publishing for 8th grade. During the collecting of datas; Turkish Education Pogramme has been studied, the datas which relates to the topic was controlled. General conceptual framework was drawn and information which relates to topic was given. In terms of these information by basing Turkish Education programme on these studies, the techniques and approaches which was used in word studies in Turkish books was analysed. As a result of the resarchs,it is proved that aims and studies are regulates to each other expect of few details in Turkish study books. But it is seen that some publishing house has prepared word studies very humdrum and approaches and techniques are not colorful and the extent of the word studies are inadequate. As a result of all of these researches and analysis some suggestions are presented to increase productivity.