The governance of international humanitarian order: Non-coercive practices of the United Nations
Uluslararası insani düzenin yönetişimi: Birleşmiş Milletler'in zorlayıcı olmayan uygulamaları
  1. Tez No: 354706
  2. Yazar: BURÇAK KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE KINACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Governance, Humanitarian Order, Human Rights, United Nations, Non-coercive Practices
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, uluslararası insani düzenin yönetişiminin teorideki ve uygulamadaki boyutlarını ve de Birleşmiş Milletler'in bu yönetişim sürecindeki yerini ortaya koymaktır. Uluslararası insancıl düzen, ülkeler, kuruluşlar ve sivil toplum tarafından dünya çapındaki tehlikeli ve düzensiz durumları, gereksiz mazlumiyeti ortadan kaldırma ve kötü koşullarda yaşamlarını sürdüren insanlara daha iyi koşullar yaratmak adına normları, kanunları, gayrıresmi kurumları ve birçok uluslararası girişimi içermektedir. Günümüzde bu düzen, global yönetişimle birlikte Birleşmiş Milletler'in insan haklarını gözeten, zorlayıcı olmayan uygulamaları ile sağlanır durumdadır. Bu bağlamda, tez Soğuk Savaş sonrası dönemde açıklayıcı ve yorumlayıcı methotlarla uluslararası yönetişimi, incelemektedir.Genel olarak, tez, yönetişim, insani düzen ve insan hakları kavramlarının birbirleriyle yakından ilgili olduğunu ve de Birleşmiş Milletler'in tüm bu kavramlar için kilit noktada olduğunu savunmaktadır. Bunu yaparken, liberal teori ve global yönetişim yaklaşımından yararlanarak yönetişim, insancıl düzen ve insan hakları tanımlarını yapmayı; bunların ana özelliklerini ortaya koymayı; insancıl düzenin yönetişiminin insan hakları boyutunda uluslararası arenadaki yerini analiz etmeyi ve de bir yönetişim uygulayıcısı olarak Birleşmiş Milletler'in olumlu ve olumsuz eleştirisini yapmayı amaçlamaktadır. Anahtar SözcüklerYönetişim, İnsani Düzen, İnsan Hakları, Birleşmiş Milletler, Zorlayıcı Olmayan Uygulamalar.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to present the theoretical and practical dimensions of the governance of international humanitarian order and the role of the United Nations in this governance process. International humanitarian order involves norms, laws, informal institutions and many international initiatives by states, organizations and civil society with the purposes of removing dangerous and unstable situations, unnecessary suffering and protecting of those in all kinds of poor conditions all over the world. In today's world, this order is maintained by global governance practices, especially the non-coercive ones, which are implemented by the United Nations with regard to the protection and promotion of human rights. In this respect, the thesis analyzes the international governance in the post-Cold War era with descriptive and interpretive methods.In general, the thesis argues that the concepts of governance, humanitarian order and human rights are closely related to each other and the United Nations at the key point for all these concepts. At that time, making definitions of governance, humanitarian order and human rights by using liberal theory and global governance approach; presenting these concepts' essentials; analysis of the place of governance of humanitarian order in international arena, considering human rights and criticism of the United Nations as an implementer of governance are aimed.