Humanitarian governance of forced migration: Experiences of iraqi refugees resettled in Arizona, United States of America
Zorunlu göçün insani yönetimi: Amerika Birleşik Devletleri, Arizona eyaletine yerleştirilen Iraklı mültecilerin deneyimleri
- Tez No: 504085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, insani yönetim, Iraklı mültecilerin deneyimleri, entegrasyon, yerleştirme sonrası süreç, Forced migration, humanitarian governance, experiences of Iraqi refugees, integration, post-resettlement process
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 554
Özet
Amerika ve Irak ilişkilerinin tarihsel koşulları altında, bu araştırma, Amerika'nın Arizona eyaletindeki Iraklı mültecilerin yerleştirme sonrası süreci nasıl deneyimlediklerini analiz ederek, literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Dahası, içeriği zenginleştirilmiş insani yönetim teorisiyle birlikte, zorunlu göçün disiplinler arası bir analizini yeniden üretmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, insani göçün zorunlu yönetimi, zorunlu göçün sosyal, ekonomik ve kültürel sebep ve sonuçlarını idare edebilmek için devletlerin, sivil toplum örgütlerinin, kar amacı gütmeyen sektörlerin ve gönüllülerin nasıl bir uluslararası 'insani' mekanizma kurduklarını ortaya koymak için analitik bir birim olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma Amerika Birleşik Devletleri, Arizona eyaletine yerleştirilen Iraklı mültecilerin deneyimlerini, kültürleşme, entegrasyon, asimilasyon ve uluslarötesi konularıyla ilişkisi bağlamında, insani yönetimin doğasını açıklamak için seçmiştir. İnsani yönetimin analizi ortaya çıkarıyor ki, Amerika'nın mülteci kabul sistemi, kar amacı gütmeyen bir sektörle: yerleştirme kuruluşlarıyla, inanç temelli kuruluşlarla, uzman kuruluşlarla, ve gönüllülerle çalışmaktadır. Ayrıca, bu sistem temel olarak kendi-kendine yeterli olma politikasına öncelik vermektedir, ve dolayısıyla mültecileri, rızalarını ve özgür tercihlerini dikkate almaksızın, asgari ücretli bir iş sahibi yapmak yoluyla doğrudan emek piyasasına dahil ederek, mülteci entegrasyonuna yol açmaktadır. Bu anlamda, bu çalışma, Iraklı mültecilerin deneyimleri, kendi-kendine yeterlilik politikası, kültürleşme ve entegrasyon arasındaki ilişkiyi, Amerika bağlamı içinde insani yönetimin bir parçası olarak mercek altına almakta ve Iraklı mültecilerin, ucuz emek gücü olarak rol aldıklarını ve Arizona'daki entegrasyon süreçlerinde farklı kültürleşme stratejileri geliştirdiklerini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Under the historical conditions of US-Iraq relations, this research aims at filling the gap in the literature to analyze how Iraqi refugees experience in their post-resettlement process in Arizona, USA. Rather, it also employs a multi-disciplinary analysis of forced migration under the enhanced content of the theory of humanitarian governance. For this purpose, humanitarian governance of forced migration, is taken up as an analytical entity to display how states, non-governmental organizations, non-profit organizations, and volunteer organizations establish an international 'humanitarian' mechanism to deal with social, economic and cultural reasons and consequences of forced migration. In this context, this research mainly selects the case of experiences of Iraqi refugees resettled in Arizona in USA in order to explain the nature of humanitarian governance as regards to the subjects of acculturation, integration, assimilation and transnationalism. The analysis of human governance manifests that US refugee admission system works with a non-profit sector: resettlement agencies, faith-based organizations, expert organizations, and volunteers. Besides, this system basically gives priority to self-sufficiency policy, thereby paving way for refugee integration by immediately involving refugees in labor market as entry-level job holders irrespective of consent and free choice of refugees. In this sense, this study scrutinizes the relation among experiences of Iraqi refugees, self-sufficiency policy, acculturation and integration processes as a part of humanitarian governance in the context of America and puts forward that Iraqi refugees ultimately take their part as cheap-labor force by developing different acculturative strategies during their integration in Arizona.