Antikçağ'dan Yeniçağ'a delilik, melankoli ve cinlenme: Avrupa'da aykırı olma halleri üzerine tarihsel bir inceleme
Madness, melancholy and demonic possession from antiquity to modern period :A historicak study on states anomalousness in Europe
  1. Tez No: 354735
  2. Yazar: HAYDAR AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAR OCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Madness, Melancholy, Demonic Possession, Antiquity, Early Modern Age, Anomalousness, Marginal Groups, Body, Ilness, Health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 665
Özet
Avrupa'da Antiçağ'dan yeniçağ'a kadar olan dönemde delilik, melankoli ve cinlenme hallerini inceleme alanı olarak seçmiş bu Tez on bir ana bölümden oluşmaktadır. Hastalık kavram ve tanımının yapıldığı birinci bölümü, Antikçağ'da tıbbın gelişimi, melankoli ve akıl hastalıklarının incelendiği ikinci ve üçüncü bölümler izlemektedir.Dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde Hıristiyanlık Dünyası'nda beden, cinlenme, manastır tıbbı ve acedia günahı incelenmiştir. Yedinci bölümde toplumsal bir patoloji örneği olarak veba salgınları, Sekizinci bölümde Ortaçağ melankolisi, dokuzuncu, onuncu ve on birinci bölümlerde Rönesans'tan 18. yüzyıla kadar olan dönemde yeni melankoli, akıl hastalıklarının tedavisi, demonolojik cinlenme alanında yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Anahtar SözcüklerDelilik, Melankoli, Cinlenme, Antikçağ, Ortaçağ, Erken Yeniçağ, Aykırılık, Marjinal Gruplar, Beden, Hastalık, Sağlık
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to examine the states of madness, melancholy and demonic possession in Europe from antiquity to the modern period. The study is composed of eleven main chapters. The frist chapter discusses the concept and definition of ilness. The second and the third chapters examine the development of medicine, melancholy and mental illnesses in antiquity. The following three chapters examine the body, demonic possession, monasterial medicine and the sin of acedia in the Christian world. The seventh chapter examine the socia pathological problem of plague. The eighth chapter discusses melancholy in the middle ages. The last three chapters examine the new melancholy, the treatment of mental illnesses and developments in demonic possession from the Renaissance to the 18th century.