Küresel / yerel eksende Cem Yılmaz filmleri: G.O.R.A., A.R.O.G. ve Yahşi Batı filmleri örneği
Cem Yılmaz's movies in global / local axis: With the examples of G.O.R.A., A.R.O.G. and Yahşi Bati
- Tez No: 354736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN KOYUNCU LORASDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Globalization, cultural studies, culture, cinema, Cem Yilmaz
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Gelişen iletişim teknolojilerinin zaman-uzam algısında yarattığı değişim kültürel paylaşımı arttırmaktadır. Bu durum küreselleşmenin etkisiyle yerel/küresel eksende kültürün tartışılmasına neden olmaktadır. Özellikle gündelik yaşantıya ait kültürel öğeler ve popüler kültür ürünleri küreselleşmenin etkisiyle kültürün yayılmasına imkan tanımaktadır. Bu doğrultuda tez, küresel bir kültürün varlığına karşı yerel kültürlerin yok olmayacağı, bazı değişiklikler geçirse de var olmaya devam edeceği iddiasına dayanmaktadır. Bu iddia ise, kültürün yayılmasında önemli kitle iletişim araçlarından biri olan sinema üzerinden incelenmektedir. Konusu ve türü ne olursa olsun üretildiği ülkenin ulusal değerleri ve kültürünün bir uzantısı olan sinema, kültürün küreselleşmesine hizmet etmenin yanında, yerel kültürlerin, küresel alanda kendisini gösterebileceği bir alandır. Bu varsayımdan hareketle tezin temel amacı, Cem Yılmaz filmleri örneğinde, sinemanın küresel etkileri üzerinden sinema metni içinde yerel kültürel unsurların nasıl kullanıldığını ve yerel kültürün sinema aracılığıyla küresel alana nasıl taşındığını anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Türk Sineması'ndaki küreselleşme etkisi, G.O.R.A., A.R.O.G. ve Yahşi Batı film örnekleri üzerinden metinlerarasılık (intertextuality) ve metin çözümleme yöntemi ile incelenmiştir. Anahtar Sözcükler :Küreselleşme, kültürel çalışmalar, kültür, sinema, Cem Yılmaz
Özet (Çeviri)
The change that developing communication technologies creates to time and space, increases cultural sharing. This situation with the effect of the globalization results in debating over the culture in the axis of local/global. Especially daily cultural subjects and popular cultural products give chance to culture to spread with the effect of globalization. Within this direction this thesis is based on that the local cultures will not disappear against the global culture and with having some changes they will remain. This claim is examined via cinema, which is an important communications tool for spreading the culture. Despite of the genre and subject of the cinema, which is a part of national values and culture and with serving culture to be globalized, is an area where local cultures show themselves on the global arena. With this hypothesis, the purpose of this thesis, with the example of selected Cem Yılmaz movies, is to understand how the local cultural elements are used in the script with the effects of the global cinema and how the local culture is transported to the global arena with the help of the cinema. For this purpose, effects of globalization in the Turkish cinema is examined by the intertextuality and text analysis methods in G.O.R.A., A.R.O.G. and Yahşi Batı movies.