Türk sosyal güvenlik sisteminde malullük sigortası
İnvalidity insurance in the Turkish social securi̇ty system
- Tez No: 354772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HEDİYE ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İnvalidty, Social securitry, disability, disabled, Law No.5510, social insurance, long-term risk
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Sosyal güvenlik vazgeçilmez en temel insan hakkıdır ve Anayasal olarak güvence altına alınmıştır. Modern devletler vatandaşlarına sosyal güvenlik hakkını sağlamalı ve çalışma hayatında koruyucu rol üstlenmelidir. Sanayi devriminden sonra daha çok kendini hissettiren sosyal güvenlik anlayışı gelişen çalışma türleri ile birlikte bir sistem olmuştur. Bunun en önemli nedenini ise sanayileşme sonrası artan makineleşme ve sosyal risklerin oluşması sonucu bağımlı çalışanların sakatlanması ve bu sakatlanma sonrası bir güvenceye sahip olma isteğidir.Çalışma hayatında çeşitli riskler vardır. Bu riskler uzun ve kısa vadeli olarak ayrılabilir. Sakatlılık sonucu oluşan malullük durumu bu anlamda hukuki bir anlamı açıklar. Ayrıca malullük sonrası bağımlı ya da bağımsız çalışanlar genelde çalışma hayatına geri dönemezler. Bu bakımdan gelir sağlayıcı bir güvenceye sahip olması için sosyal güvenliğe ihtiyaç vardır ve malullük durumu istisnai bir durumu oluşturur. Türkiye' de çeşitli kanunlarda düzenlenen sigortalılar / sigortalar 5510 Sayılı Kanunla birleştirilmiştir. Çalışanların malullük durumlarını da ilgilendiren bu Yasa ile birlikte norm birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda 5510 Sayılı Kanun'un 25.-27. Maddelerini açıklayan malullük durumu SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ele alınarak karşılaştırmalı olarak açıklanmıştır. Fakat hizmet akdi ile çalışanlar ve bağımsız çalışanlara daha fazla ağırlık verilmiş, kamu görevlilerin malullük durumlarına kısaca değinilmiştir. Anahtar Sözcükler : Malullük, Sosyal güvenlik, sakatlık, engelli, 5510 Sayılı Kanun, Sosyal sigortalar, uzun vadeli riskle
Özet (Çeviri)
Social security is a basic human right indispensable and is a guaranteed by the Constitution. Modern states should provide citizens the right to social security and working life should play a protective role. After the industrial revolution itself felt more understanding of the social security system has been developed in conjunction with the type of work. The most important reason for the increased mechanization of post-industrial and social risks as a result of the formation of dependent employees after injury and this injury is a desire to have an assurance.There are several risks in working life. These risks can be divided into short and long term. Disability, veteran status as a result of a legal meaning in this sense explains. Also after invalidity dependent or independent workers usually can not return to work. Financially beneficial in this respect to have an assurance that there is a need for social security disability status and generates an exception. Insured persons held in Turkey in various laws / fuses are combined with Law No. 5510. Disability status of employees with the interests of this Act have been made to the norm unity. In our study, 25 of the Law No. 5510-27. Article describing the veteran status SSK, Bag-Kur, the Pension Fund are explained by considering comparative. But under a service contract with employees given more weight to independent workers, public servants are outlined veteran status.