Televizyon dizilerindeki Türk polis imajı ile polisin kendi öz imaj algısının karşılaştırılmalı analizi: Arka Sokaklar dizisi örneği
Comparative analysiss of perceptions of police self-image and Turkish police image in tv series: The case of Arka Sokaklar tv series
  1. Tez No: 354782
  2. Yazar: ARİF KIVRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Halkla İlişkiler, Education and Training, Fine Arts, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polis İmajı, Televizyon Dizilerinde Türk Polis İmajı, Türk Polisin Kendi Öz İmaj Algısı, Arka Sokaklar Televizyon Dizisi, Police İmage, Turkish Police İmage in Television Series, Perceptions Of Turkish Police Self-İmage, Arka Sokaklar Television Series
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmada, Türkiye?de polisin toplumsal imajının oluşmasına etki eden faktörler içerisinde polisin başrol karakteri olduğu televizyon dizilerindeki rolünün analiz edilerek, polisin hizmet anlayışı, halkla ilişkileri, mesleki yaşamı, kurum içi ilişkileri ile sosyal yaşamına ilişkin, televizyon dizilerinde aktarılan imajı ile polisin kendi öz imaj algısı arasında örtüşen ve ayrışan yönlerinin saptanması amaçlanmıştır. Karma araştırma modeli niteliğinde olan araştırmanın ilk örneklemini Ankara ilinde görevli 100 amir sınıfı polis yöneticisi, ikinci örneklemini polisin mesleki ve sosyal yaşamını konu alan ?Kanal D? televizyonunda yayınlanan ?Arka Sokaklar? dizisi oluşturmaktadır. İlk örneklem grubuna polisin kendi öz imaj algısını ölçmeye yönelik 6 bölümden oluşan 41 soruluk anket uygulanmış elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Araştırmanın ikinci örneklemi üzerinde Arka Sokalar dizisinin kaydedilen video görüntüleri ve elde edilen senaryo metinleri birlikte incelenerek araştırmanın kapsam ve sınırlılıkları çerçevesinde ?İçerik Analizi? yöntemi ile mesajların çözümlemesi yapılmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular, ?Arka Sokalar? dizisinde polis amirlerini canlandıran karakterler, gerçek yaşamdaki polis amirlerinin kendi öz imaj algılarından, genel olarak daha olumlu bir imaj algısı ile sunulmuştur. Dizide polis daha az sorunlu, birimler arası iletişimin yüksek olduğu, fiziki ve teknik olanakların daha yeterli olduğu, üstleri ile iletişim düzeyi daha sağlıklı, yöneticilerine güven duyan, sorunların hızlı ve tarafları tatmin edici biçimde çözüldüğü, alınan kararlarda katılımın yüksek olduğu, polisin daha olumlu bir izlenime sahip olduğu görülmektedir. Buna karşılık insan haklarına saygı, uzmanlık, tarafsızlık, duyguların kontrolü, mesleki yaşamın zorluk derecesine ilişkin konularda polisin öz imaj algısı daha yüksek bir seviyededir. Polisin toplum tarafından algılanan imajının yükselmesi için kendi öz imaj algısında sorun yaşanan konular çözüme kavuşturulmalıdır. Polislik mesleğine görev tanımları profesyonel bir çizgide yeniden düzenlenmelidir. Polis hizmetlerinde bütün birimlerde aynı standart ve normlar uygulanmalıdır. Televizyon yapımcıları ile iletişim içerisinde bulunmalı polisiye dizilere danışmanlık hizmeti verilerek gerekli işbirliği sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, among the effective factors which forms police?s social image in Turkey it is aimed to determine the aspects that is compatible and incompatible with police?s self-image perception and police?s transferred image at TV Series about their social life, service approach, public relations, professional life and internal relations by analyzing the role of the police which they play the main character in television series. The first sampling of this Mixed research model type study is 100 chief grade police officer working in Ankara Police Headquarters and the second sampling is a TV Series ?Arka Sokaklar? broadcasted on Kanal D which themes police?s professional and social life. A questionnaire consists of 41 items and 6 sections to measure the perception of the police's own self-image were applied to the first sampling group and the obtained data were analyzed with SPSS. On the study?s second sampling, Arka Sokaklar TV Series? recorded video images and texts from the scenario were examined together and analysis of messages were conducted by the method of ?Content Analysis? within the framework of the scope and limitations of the study. The findings indicate that characters of the police supervisors in“Arka Sokaklar”series are more positive than self-images of police supervisors in real life. In the series, police officers have little problems, communication between the departments and hierarchical levels are more satisfied, physical and technical capabilities of police are better, officers have more trust toward their supervisors, the problems are solved more effectively, the decisions are made more collectively, and police have better image; than those in real life. Yet, in real life, perception of police on self- image is relatively more positive in terms of respect to human rights, objectivity, restraining the emotions and difficulty of their jobs. In order to improve public perception of the polices' self-image, problems about the police self-image must be solved. Descriptions about the police job should be redefined professionally. The norms and standards should be unified in all divisions of the policing. Police should keep in contact with TV producers and cooperate with them through consulting with the police series on TV channels.