TÜBİTAK bursiyerlerinin akademik başarılarının bursiyer belirleme puanları ve alan türlerine göre incelenmesi
Investigation of academic success of TÜBİTAK scholarship holders according to scholarship holder determination scores and types of fields
  1. Tez No: 354781
  2. Yazar: RECEP GÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİDE DENİZ GÜLLEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TÜBİTAK Bursiyeri, Bursiyer Belirleme Puanı, Teşvik Bursu, Akademik Başarı, TUBITAK Scholarship Holder, Scholarship Determination Scores, Incentive Scholarship, Academic Success
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, TÜBİTAK lisansüstü bursiyeri belirlemede kullanılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı puanı [ALES], ve lisans genel akademik başarı not ortalaması [LGNO] değişkenlerinin, bursiyerlerin yüksek lisans genel akademik başarı not ortalamalarını [YLGNO] açıklamada, varyans oranlarının eşit olup olmadığı ve Sosyal ve Beşeri Bilimler teşvik alanlarında lisansüstü eğitim alıp almamaya göre, bursiyerlerin akademik başarı puan ortalamalarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2009-2013 yılları (son beş yıl) TÜBİTAK yurt içi doğrudan doktora burs programı kapsamındaki 818 bursiyer oluşturmaktadır. Araştırma soruları çerçevesinde toplanan veriler, aşamalı regresyon analizi ve Hotelling T^2 testi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, lisans genel akademik başarı not ortalaması ve ALES puanı değişkenlerinin, bursiyerlerin YLGNO?nın manidar yordayıcıları olduğu belirlenmiştir. Standartlaştırılmış regresyon katsayıları (ß) ve açıklanan varyans oranları incelendiğinde, TÜBİTAK bursiyerlerinin LGNO?nın, bursiyer belirleme puanında ALES puanları ile eşit oranda değerlendirilmeye alınmasına rağmen, eşit yordama gücüne sahip olmadığı, bursiyerlerin LGNO?nın, ALES puanlarına göre daha önemli bir yordayıcı olduğu saptanmıştır. Yüksek lisans eğitimi anabilim dalı, Sosyal ve Beşeri Bilimler teşvik alanları kapsamında olmayan bursiyerlerin ALES puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılırken; LGNO ve YLGNO bakımından ise, manidar bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate whether“TUBITAK scholarship holders' Academic Staff and Graduate Education Entrance Examination [ASGEE] scores”and“Undergraduate Cumulative Grade Point Average [UCGPA]”variables which are used to determine graduate scholarship holders are equivalent from the standpoint of variance proportions in explaining Graduate Cumulative Grade Point Average [GCGPA]“. Moreover, it is aimed to compare scholarship holders' academic success means according to the variable ”getting graduate education in incentive fields of Social Sciences and Sciences of Humanities“ or ”not getting graduate education in incentive fields of Social Sciences and Sciences of Humanities". Research group consists of 818 scholarship holders within the scope of TÜBİTAK national (domestic) direct doctoral scholarship programme between the years 2009-2013 (the past five years). The data collected within the framework of research questions were tested by using step-wise regression analyses and Hotelling T^2 test. Findings of the study indicate that scholarship holders' ASGEE and UCGPA scores significantly predict the master's academic success. According to standardized regression coefficients (ß) and proportions of explained variance in academic success, scholarship holders' ASGEE doesn't predict master's academic success as much as UCGPA scores although it is equally weighted to determine TUBITAK scholarship holders. It has also been found that UCGPA scores are better predictors of master's academic success when compared to ASGEE scores. However scholarship holders' UCGPA and GCGPA aren't significantly different; ASGEE scores are significantly different between the ones who get graduate education in incentive fields of Social Sciences and Sciences of Humanities and those who don't get graduate education in incentive fields of Social Sciences and Sciences of Humanities. ASGEE scores of scholarship holders who don't get graduate education in incentive fields of Social Sciences and Sciences of Humanities are higher than the other ones.