Konya Kütüphaneleri ve Ankara Milli Kütüphanedeki Azerbaycanlı âlimlerin Arapça el yazma eserlerinin tasnif ve tanıtımı
Presentation and introduction of arabic manuscripts written by Azerbaijanian scholars libraries in Konya and the National Library of Ankara
  1. Tez No: 354804
  2. Yazar: HAJİ RAMAZANOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycanlı Âlimler, El Yazma Eserler, Konya Kütüphaneleri, Ankara Milli Kütüphanesi, Azerbaijanian Scholars, Manuscripts, The Libraries of Konya, The National Librariy of Ankara
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezin konusu, Türkiyedeki yazma eser kütüphaneleri içinde önemli bir yeri bulunan Konya Kütüphaneleri ve Ankara Milli Kütüphanedeki Azerbaycanlı Âlimlerin Arapça El Yazma Eserlerinin tasnif ve tanıtımını içermektedir. İslam dünyasında pek çok alanda kıymetli âlimleri çıkarmış olan Azerbaycan Türklerinin Arap dilinde de önemli eserler vermiştir. Diğer İslam merkezlerinde olduğu gibi çalışmamıza konu olarak seçtiğimiz Ankara ve Konya kütüphanelerinde de Azeri âlimlerin çok sayıda eserleri bulunmaktadır.Çalışmamızın giriş bölümünde Yazma eserleri tarihçiliği, Yazma eserler metodolojisi ve çalışmamıza konu olan kütüphanelerin tarihçeleri verilmiştir. Daha sonra birinci bölümde, âlimlerin hayatlarına değinilmiş ve ikinci bölümde tezimizin asıl konusu olan âlimlerin eserlerinin tasnif ve tanıtımı yapılmıştır. Yazma eserler hakkında yaptığımız tezin sonuç kısmında ise ulaştığımız kanaatlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject of this thesis is introduction of arabic manuscripts written by azerbaijanian scholars which these Works are available in the libraries of Konya and the national library of Ankara. Azerbaijanian Turkish have growen lots of prominent scholars in Islamic World and contributed in development of Arabic language. As well as in other islamic science centers there are numerous books of Azerbaijanian scholars in the libraries of Konya and Ankara which are subject of our thesis.Information regarding history of manuscripts, methodology of the books and the libraris of Konya and Ankara took part in the introduction chapter. Following it in the first chapter spoken to bibliography of the scholars and informed in the second chapter about introduction and classification of the books which is main subject of our thesis. At the end of the thesis advised about reached conclusions.