Kamuda iç denetim sistemi: Büyükşehir belediyeleri örneği
Internal audit system in the public administration: The example of metropolitan municipalities
- Tez No: 354809
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Büyükşehir Belediyelerinde İç Denetim Uygulamaları, Audit, Internal Audit, Law on Public Financial Management and Control Law No. 5018, Internal Audit Practices in the Metropolitan Municipalities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun öngördüğü iç denetim sistemi ile kamu yönetiminde sürekli ve planlı bir denetim anlayışı benimsenmektedir. Sürekli ve planlı olmayan teftiş temelli denetim sistemine göre henüz yeni ve teorik olarak da oldukça iyi tasarlanmış olan iç denetim sisteminin, uygulamada karşı karşıya olduğu önemli sorunlar bulunmakla birlikte, sistemin ilk defa genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarında hem objektif güvence sağlama hem de danışmanlık hizmeti vereceği öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı Türk kamu yönetiminde yeni uygulanmaya başlayan iç denetim sisteminin farkındalığının arttırılmasına katkıda bulunmak ve önemini vurgulamak, Büyükşehir Belediyeleri örneğinden yola çıkarak sistemin kamu yönetiminde nasıl algılandığı ve uygulandığını değerlendirmek, uygulama sürecinde karşılaşılan sorunları ortaya koymak ve sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iç denetime ilişkin kavramsal çerçeve verilmekte, ikinci bölümde Türk kamu yönetiminde iç denetime geçiş süreci ve mevzuatta iç denetimin nasıl düzenlendiği anlatılmakta, üçüncü ve son bölümde ise büyükşehir belediyelerindeki iç denetim uygulamaları e-posta yoluyla mülakat yöntemi ile gerçekleştirilen araştırma ile değerlendirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the internal audit system stipulated by the Law on Public Financial Management and Control Law No. 5018 has been adopted a continuous and planned audit approach in the public administration. Although the internal audit system, compared to the non-continuous and unplanned inspection-based audit system new and also quite good designed in theory, has faced with significant challenges in practice, it is expected to provide for the first time both objective assurance and consulting services with generally accepted international standarts. The aim of this study is to contribute to increase the awareness and to emphasize the importance of the internal audit system started to be practiced recently in Turkish public administration, to evaluate the system how it is perceived and implemented in the public administration by applying the example of Metropolitan Municipalities, to demonstrate the problems encountered in the implementation process and offer solutions for the problems. The study consists of three chapters. In the first chapter, the conceptual framework is provided for the internal audit, in the second chapter the transition process to the internal audit in Turkish public administration and how it is regulated in legislation are explained, in the third and last section, internal audit practices in the metropolitan municipalities are tried to assess with the research carried out by the method of interview.