I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devletinin muhasım devlet tebaası politikası (1914-1918)
A citizen of an enemy state policy of the Ottoman Empire during the First World War (1914-1918)
- Tez No: 354810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERUDUN ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı, Düşman Devlet Tebaası, Sürgün
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Birinci Dünya Savaşı'na Almanya'nın başını çektiği İttifak bloku içerisinde katılan Osmanlı Devleti, savaşa girmesiyle beraber savaştığı devletlerin vatandaşlarını kapsayan bir ʽʽmuhasım devlet tebaası'' meselesi ile karşılaşmıştır. Devlet tarafından ecnebi olarak adlandırılan bu yabancıların Osmanlı sınırları içerisine dâhil olması aslında savaş dönemi içerisinde gerçekleşen bir olay değildir. Gerçekte bu kişiler devletin Avrupa devletleri arasında öne çıktığı klasik dönemde de (1300-1600) Osmanlı sınırları içerisinde bulunmaktaydı. Ancak ilk etapta Osmanlı sınırları içerisinde seyyah ve tüccar olarak bulunan bu ecnebilerin sayısı, devletin gerilemeye başladığı XVIII. ve XIX. yüzyıllarda çeşitli alanlarda nitelikli elaman ihtiyacı hissedilmesine paralel olarak artmıştı. Devletin yıkılma sürecine girdiği XX. yüzyılda da had safhaya ulaşmıştı.Osmanlı sınırları içerisinde demografik olarak yoğunluk kazanan bu ecnebiler Osmanlı Devletinin Birinci Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılması ile bir anda düşman devlet tebaası statüsü içerisinde yer aldı. Bu yüzden de savaş boyunca bu kişilere farklı muamele tatbik edildi. Bu kişiler çeşitli gerekçelerle Anadolu'da bulunan değişik noktalara sürgün edildi. Savaş boyunca da buralarda zorunlu ikamete tâbi tutuldu.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire has been involved in the block of alliance which led by Germany in the first world war. When the Ottoman Empire was included the war, they faced with problem of a citizen of an enemy state in relation to citizens of states which fought with them. These people who described as foreigner by the Ottoman Empire to participate into them have not been in period of the first world war. They have been living within boundaries of them since the classical period (1300-1600) which the Ottoman Empire was in the forefront among European states. However, numbers of these foreigners who worked itinerancy and are merchants increased according to need for qualified personnel in 18. and 19.century. When they entered the process of collapse in 20.century, this number reached maximum stage. When the Ottoman Empire joined in the first world war, these foreigners who gaining density in terms of population have come status of a citizen of an enemy state. For this reason, the Ottoman Empire applied differently treated them during the war. They was exiled by the Ottoman Empire various regions of Anatolia because of some different reasons. They was exposed to mandatory residency there during the war.