2011 Genel Seçmileri'nde AK Parti ve CHP ait miting haberlerinin yazılı basında sunumu
2011 General Election, the AK Party and the CHP belongs to the rally in the news print medya report
  1. Tez No: 354808
  2. Yazar: MEHMET CANDİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Haber, Gazete, 2011 Genel Seçimleri, İdeoloji, Söylem, News, Newspaper, 2011 General Election, İdeology, Discourse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmada, ulusal yayın yapan 4 gazetenin (Cumhuriyet, Hürriyet, Zaman ve Yeni Şafak) 2011 Genel seçimleri öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile liderleri hakkında yapılan haberler incelendi. AKP ve CHP örneğinde hazırlanan çalışmada, Hürriyet, Cumhuriyet, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinin seçim çalışmalarındaki partilere olan yaklaşımı, haberleri ele alış biçimleri ve kullandıkları dil, üslup ve söylem ele alındı. Yapılan incelemede, gazetelerin partilere göre ayrı başlık kullandıkları, aynı konu ve haberi farklı biçimde yansıttıkları gözlenmektedir. Ayrıca, siyasi parti liderleri, aynı konuda kimi gazetede eleştirilirken kimi gazetede de övülmektedir. Çalışmada da anlaşılacağı üzere, kimi zaman bu yayın organları, siyasi partilere yakın durmakta hatta desteklemekte, kimi zaman da siyasi partileri çıkarları gereği eleştirmektedir. Van Dijk Söylemsel Manipülasyon Çözümleme yönteminin kullanıldığı çalışmada, seçmenin gazete haberleriyle nasıl manipüle edildiğinin analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
The news about the leaders of Adalet ve Kalkınma partisi (AK Parti) (Justice & Development Party) and Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Republic Party of Folks are reviewed. In the study prepared for the samples of AKP and CHP the approach to the parties in election, the evaluation about the news and the attitudes in the language of newspapers such as Hurriyet, Cumhuriyet, Zaman and Yeni Şafak were evaluated.In the evaluation it has been seen that the newspapers used different headlines depending on which party and they reflected the same news and topics in different manners. Besides, some party leaders are praised in some newspapers while they are criticized in some others. As it will be understood from the study sometimes these newspapers are close to these political parties and sometimes they criticize these parties for their benefits. How the elector is manipulated with the news by the newspapers is analyzed In the study through which the method of Manipulation Analysis of Van Dijk was used.