Konya ili, Taşkent ilçesi ve köyleri ağzı
Dialect of Konya city, the town of Taşkent and its villages
  1. Tez No: 354816
  2. Yazar: İHSAN KOCAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Taşkent (Konya) Ağzı, Ağız Çalışması, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Dialect of Taşkent (Konya), Study of Dialect, Phonetic, Morphology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışma Taşkent (Konya) ilçesinin merkezini, Kongul köyünü, Avşar, Balcılar, Bolay ve Çetmi kasabalarını ele alan bir ağız araştırmasıdır. Seçilen yerlerin Taşkent'in genel ağız özelliklerini yansıtmasına dikkat edilmiş, çalışmamızda bu yerlere ait toplam yirmi bir adet metne yer verilmiştir. Derlenen metinler ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından tarihî karşılaştırma yapılmadan eş zamanlı yöntemle incelenmiştir. Ses bilgisi kısmında bütün ses değişiklikleri gösterilmiştir. Şekil bilgisi kısmında ise standart Türkçeden farklı olan yapılar incelenmeye alınmıştır. Sözlük bölümünde standart Türkçeden farklılaşmış ya da sadece yörede yaşayan kelimeler bütün çeşitleriyle yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is the dialect research of Taşkent(Konya) town center, Kongul village, Avşar, Balcılar, Bolay and Çetmi towns. Attention to the city of Taşkent was chosen to reflect the general characteristics of the dialect; in our study, there are totaly twenty one pieces of texts belonging to these places. The texts were analysed by a synchronic method in terms of phonetic and morphology without making any historical comparisons. All phonetical changes were presented in the part of phonetical analysis. As for the morphological part, structures, different from standard Turkish, were analysed. In dictionary part, words which are, different from standard Turkish, usage or the ones existing in the district are given with their all variants.