Yaşlılık ve yaşlı bakışı: Ömür Dediğin programı örneği
Senility and perspective of the elderly: An example of the Ömür Dediğin program
  1. Tez No: 354823
  2. Yazar: AYŞE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: senility, ageing, elders, sociology of ageing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bir süreç olarak yaşlılık döneminin incelendiği bu çalışmada genel yaşlılık tanımları verilmiştir. Geçmişte ve günümüzdeki yaşlıların durumu ile toplumlardaki yaşlılık algıları öne çıkan başlıklardandır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm yaşlılık ile ilgili yapılmış çalışmalardan elde edilen genel yaşlılık bilgisi içermektedir. İkinci kısımda ise Ömür Dediğin programı dahilinde görüşülen yaşlı bireylerin görüşmeleri çözümlenmiştir. Bu çalışma özellikle konusu itibariyle önemlidir. Çünkü yaşlılık problemleri ülkemizin yaklaşmakta olan dikkati çeken toplumsal problemlerini oluşturmaktadır. Mevcut problemler ile birlikte çalışmamızda daha çok yaşlı bireylerin bakış açıları incelenmiştir. Özellikle tıp alanında yapılan çalışmalar yaşlılık problemlerinin birçok önemli bakım, hastalık, vücut değişimleri gibi konularına açıklık getirirken yaşlılığın sosyal problemleri kısmen daha az çalışılan bir alandır. Bu çalışma ise özellikle yaşlılığın sosyal yönlerine vurgu yapan ve yaşlı bireylerin gözünden, onların durumlarını anlama imkanı sağlamakta olan bir çalışmadır. Problemlerini, yaşamlarını, tecrübelerini yaşlı bireylerin kendi bakışından görmek yaşlılık konusunda farklı bir bakış açısı kazandırmış durumdadır. Anahtar Kelimeler Yaşlılık, Yaşlanmak, Yaşlı Birey, Yaşlılık Sosyolojisi
Özet (Çeviri)
In this work, senility period is examined as a process, and its general definitions are given. Elderly people's conditions and perceptions of senility in the society in the past and present day are featured headlines. The work is formed with two main chapters. The first chapter includes general senility knowledge taken from previous works about senility. In the second part of the work, interviews of elderly people within the framework of a documantary, Ömür Dediğin (The Thing Called Life), are analysed. This documentary is especially important because of its topic. Because problems of senility create distinctive social problems in the country. With present problems, in this work, perspective of elderly people is examined mainly. While works especially in the field of medicine are producing solutions for senility problems, such as nursing, illness, bodily changes, social problems of senility take less attention. This work especially emphasizes social aspects of senility, and provides an understanding elderly people's conditions from their perspectives. Seeing elderly's problems, lives, experiences from their point of view provides a different angle for the topic of senility.