İsmail Malati'nin Destan-ı İsmail adlı eseri - Transkripsiyonlu Metin- Dil bilgisi
The work Destan-i İsmail by İsmail Malati- Text With Transcription- Grammar
- Tez No: 354830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK DENİZ AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İsmail Malati, Destan-ı İsmail, Eski Anadolu Türkçesi, fonetik, morfoloji, gramer, mesnevi, İsmail Malati, Destan-ı İsmail, Eski Anadolu Türkçesi, phonetics, mophology, grammer, masnavi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Çalışmamıza temel olan“Destân- ı İsmâil”adlı eser İsmail Malati'ye ait Türkçe yazma bir eserdir.Koyunoğlu Müzesinde 10022 numarada kayıtlı olan eserin yazılış yılı H.978 (M. 1570)'dir. Yaptığımız araştırmalar sonucu bu eserin başka bir nüshası bulunanamamıştır. Ayrıca eserin müellifi hakkında da hiçbir yerde herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Eserin Eski Anadolu Türkçesi özellikleri taşıması, yazarının bilinmeyen birisi olması gibi nedenler bu eseri tez konusu olarak seçmemize neden olmuştur.Mesnevi nazım biçimiyle yazılan yazılan eserin vezni“Mef???lün Mef???lün Fa??lün”dür.Tez,İki bölümden oluşmaktadır: gramer incelemesi ve metin. Giriş kısmında eserin müellifi ve eser hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde eser, ses (fonetik) ve şekil (morfoloji) bilgisi açısından ele alınmıştır. Gramer çalışması yapılırken metin içerisinden örnekler verilmiştir. İkinci bölümde ise, eser transkripsiyonlu olarak yeni Türk harfleriyle neşredilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work which is the base of our study is called“Destan-I İsmail”and was written in Turkish by İsmail Malati. The work is found in Koyunoğlu Museum with the registration number 10022 and the year it was written is 978 H. (1570 A.D.). As the result of our research it has come to light that the work has no other copy. Besides, we haven't reached any information about the writer of the work in anywhere.The reasons such as the work's consisting of Old Anatolian Turkish and the mysteriousness of its writer have caused us to choose it as thesis subject. The work is written in Mesnevi verse style and its rhythm is Mefa'ilün/Mefa'ilün/Fa'ilün. The thesis consists of two parts: Grammar study and text. In introduction, we have tried to give information about the writer of the work and the work itself. In the first part, the work has been studied in terms of sound (phonetics) and shape (morphology). While making grammar study, examples have been given from the text. In the second part, the work has been written again in transcription with new Turkish letters.