Medya okuryazarlığı dersini alan öğrencilerin medyaya bakışı: Kayseri örneği
Students course field view of media literacy for the media: Example Kayseri
- Tez No: 354829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Education and Training, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Medya, Medya Okuryazarlığı, Farkındalık, Communication, Media, Media Literacy, Awareness
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Medya günümüz insanının duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının şekillenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Her geçen gün gelişen teknolojiyle insanların yaşamında daha çok yer edinmektedir. Dolayısıyla bireyleri; medyanın olumsuz etkilerine karşı çok erken dönemlerde bilinçlendirmek ve medya mesajlarına dair eleştirel bir bakış açısı geliştirmeleri doğrultusunda yönlendirmek gerekmektedir. Bireylerin medyaya karşı bilinçlendirilmesi ise herkesin kazanması gereken yeni bir beceri olan medya okuryazarlığı eğitimi ile mümkündür. Medya okuryazarlığı genel olarak çeşitli formlardaki medya mesajlarına erişme, mesajları analiz etme, değerlendirme ve yeni medya mesajı yaratma yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı medya okuryazarlığı dersinin ilköğretim öğrencilerinin medyaya bakışı üzerinde yarattığı farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırma, 2011-2012 eğitim öğretim döneminde Kayseri?nin Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu olmak üzere 5 ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Kayseri?deki 26 farklı ilköğretim okulunda eğitim gören 6. 7. ve 8. sınıf öğrencileri arasından tesadüfi olarak seçilen 963 ilköğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada son-test iki gruplu rastlantılı tasarım kullanılmıştır. Araştırma sonucunda medya okuryazarlığı eğitimi alan öğrencilerle bu dersi almayan öğrencilerin kitle iletişim araçlarını kullanım sıklıklarında, medyaya ve medya okuryazarlığı dersine bakış açılarında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Media plays a significant role in the formation of the emotions, thoughts, attitudes and behaviours of today?s people. This role becomes even more established with advancing technology. Therefore, it is necessary to raise the awareness of individuals about the negative effects of the media at very early stages of there lives, steering people to develop a critical perspective concerning the messages of the media. And this is only possible through media literacy, which is a new skill everyone should develop. Media literacy is basically defined as the ability to access, analyse, evaluate media messages of various forms and create new media messages. While media literacy courses have been part of the curricula for a very long time abroad, this is quite new for our country. The aim of this study is to present the differences caused by media literacy courses in the outlook of primary education students to the media. The research was conducted in 5 districts of the province of Kayseri, namely, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar, and Incesu. The research sample consists of 963 randomly selected 6th, 7th and 8th grade students attending 26 different primary schools in Kayseri. A randomized two-group protest-only design was used in the study. At the end of the study it was found out that there were significant differences in the frequencies of using mass media and the perspective of media and media literacy of those students taking media literacy classes and those who did not.