Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesinin (MEGEP) başarısının değerlendirilmesi- İstanbul ilindeki ticaret liselerinde araştırma
Vocational Education and Training System Strengthening Project accounting-financing a research study the effectiveness of field modules
- Tez No: 354891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVRAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Eğitim, Muhasebe Eğitimi, MEGEP, Accounting, Training, Accounting Training, SVET
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Muhasebecilik mesleği iş dünyasının hızlı değişimlerinden etkilenmekte olan ve gelişime açık bir meslek grubudur. Muhasebe mesleğinde başarı; okullarda iyi bir teorik eğitimin verilmesi yanı sıra eğitimle paralellik gösteren beceri eğitimi ile ilgilidir. Muhasebe eğitiminin güncel olmasını sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ortaöğretim düzeyinde yeniden yapılandırılma çalışmaları başlamış ve“Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP)”uygulamaya konulmuştur. Bu proje ile birlikte iş dünyasında nitelikli eleman ihtiyacı karşılanabileceği düşünülmüştür. MEGEP projesi ile okullarda öğrencilerin teknoloji ve diğer araç gereç ihtiyaçları karşılanmış, modüler sistemle de öğrencilerin güncel bilgi ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmıştır. Sosyal ortaklarla yapılan çalışmalar sonucunda öğrencilerin meslek seçiminde ve beceri eğitim faaliyetlerinde daha fazla memnun olmaları sağlanmıştır. Bu proje ile öğretmenlerin eğitim öğretimdeki temel rolü olan yönlendirme rolü ön plana çıkartılmıştır. Günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmeler, yeni meslek alanlarını ortaya çıkararak mesleki ve teknik eğitimin önemini artırmıştır. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine yönelik olarak“Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP)”başlatılmıştır. MEGEP'in eğitim modüllerinin etkinliğinin tespitine yönelik olarak şimdiye kadar birçok çalışma yapılmış olup, bu çalışmalar sonucunda modüllere ilişkin olarak mesleki eğitimin başarıya ulaşması noktasında birtakım sorunların yaşandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada da, Ticaret Meslek Liselerinde MEGEP modülleri kapsamında verilen muhasebe eğitiminin etkinliğinin öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir anket hazırlanarak İstanbul'da bulunan ticaret meslek liselerinin arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 10 okulda toplam 500 öğrenciye uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 11 istatistik paket programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, öğrencilerin muhasebe eğitimine yönelik olarak hazırlanan modüllerden orta düzeyde memnun oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accountacy is a occupational group which is effecting from abrupt changings and it's open for improvements. In accountancy occupation, the success is related to skill training having parallelism with education beside a good theoretical training. Reconstruction studyings -which are at the level of secondary education- have been started and Strengthening the Vocational Education and Training System in Turkey (SVET)“project put into practise by ministry of national education to provide actuality in accountancy education. It has been thought that the need of business world's qualified personnel can be met with this project. Via SVETproject, the students' technology and the other equipment needs have been supplied, and with module system the current information requirements of students have been tried to meet. With the results of studyings on which social partners worked, more satisfaction about choosing an occupation and activities in skill training have been provided. By means of this project, the teachers' guidance role -the main role of teachers in education system- has been featured. After beginning of implementation of the project (SVET) , an evaluation-oriented questionnary has been applied to the first students who attended the skill training. Today's World technological developments increased importance of technical and professional education by bring out new profession fields. As for the development of vocational and technical education, ”Vocational Education and Training System Strengthening Project (SVET)" has been initiated in Turkey. Many studies have been done to determine the effectiveness of training modules of MEGEP so far, at the point of success of vocational education and training modules several problems had been detected after these studies were made. At this study, evaluations the effectiveness of accounting education within the context of Vocational Trade Schools MEGEP modules were aimed in accordance with the views of students. For this purpose, a survey was prepared and applied a total of 500 students from 10 trade vocational high school which was selected randomly in Istanbul. The survey results were analyzed by SPSS 11 statistical package program.