Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın Hak Dini Kur'an Dili eseri'nde Yahudilik ile ilgili bilgilerin dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, in the his work, Language of Quran Religion of Rights, Judaism with the evaluation of the informatin in terms of the history of religious
  1. Tez No: 354903
  2. Yazar: İBRAHİM ETHEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER OYMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Elmalılı Tefsiri, Kur'an-ı Kerim, Yahudilik, Tevrat, İsrailoğulları, Elmalılı's Master Work, the Holy Quran, the Torah, Judaism, the children of Israel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında Elmalılı'nın tefsirinde Yahudilik konusunu ele aldık. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın hayatı, eserleri, ilmi kişiliği ve tefsiri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölüm Yahudiliğin tarihi hakkındadır. Elmalılı'nın Tefsirinde Yahudi tarihi ile ilgili verilen bilgiler dinler tarihi kaynakları açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölüm Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat hakkında karşılaştırmalı olarak bilgi verilmiştir. Elmalılı tefsirinde Tevrat'ın mahiyeti, Yahudilik kültüründeki yeri, Kur'an Kerim'de Tevrat'ın ilahiliği ile ilgili konular işlenmiştir. Ayrıca, özellikle Müslüman ve Yahudi dünyasında Tevrat ile ilgili yapılan tartışma konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölüm Elmalılı'nın tefsir eserinde Yahudilik hakkındaki bilgilerden bahsedilmiştir. Esrede, Yahudiliğin inanç esasları, Yahudiliğin eleştirilen yönleri ve Yahudilerin karakterleri yine mukayeseli olarak dinler tarihi kaynakları açısından incelenmiştir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis we got the subject of Judaism. The study consist of entrance and three parts. In the entrancethe general knowledge aboutlife of Elmalılı, scentific personality Works and comment have been given. The first part is about history of Judaism. In the comment of Elmalılı, the knowledge which is interested in Jewish history has been evaluated in the subject of history of Religions. In the scond part the knowledge has been givenabout Jewish's holy Torah. In the comment of Elmalılı the subject which are interested in the Comments of Torah, the place of Jewish culture. The holy of Torah in Quran have been examineted. In addition, especially in the World of Muslim and Jewish it has been given place subject which are interested in the arguments about Torah. In this Work, the basic believes of Judaism, the criticised sides of Jewish have been examineted in the subject of the history of religions as Comperative. In the result part a general evaluatin has been comment.